Güney Asya bölgesine özgü ve diğer adıyla ‘meyvelerin kralı’ olarak bilinen durian meyvesi keskin ve kökü kokusuyla öne çıkan ancak besin değeri yüksek, aynı zamanda tatlı bir meyvedir. Lif, potasyum, C vitamini ve folat gibi hem vitamin hem de mineral açısından zengin bir meyve olan durian meyvesi sindirim sağlığını destekler, kalp sağlığına iyi gelir ve kilo kontrolü yapar.
Durian Meyvesi Nedir?
Durian meyvesi, Güney Asya bölgesine özgü, dikenli sert bir dış kabuğa sahip, kötü kokulu ancak tatlı bir tropikal meyvedir. Keskin kokusuyla öne çıkmasına rağmen besin değeriyle dikkat çeken durian meyvesi sağlık açısından birçok fayda barındırır.
Durian meyvesi, lif, C vitamini, B vitamini, potasyum ve folat gibi bileşikler açısından zengindir. Bu bağlamda sağlık açısından birçok faydaya sahip bir meyve olan durian meyvesi olası hastalık gelişimine karşı koruma sağlayabilecek güçlü bir antioksidan ve iltihap önleyici yapıdadır.
Durian Meyvesinin Besin Değeri
Durian meyvesi, diğer birçok meyvenin aksine kalori ve yağ açısından biraz yüksektir. Bunun dışında durian meyvesi lif ve C vitamini başta olmak üzere potasyum, folat, B6 ve magnezyum gibi çeşitli vitamin ve mineralleri de içinde barındırır.
Bir bardak çiğ durian meyvesi şu besin değerlerine sahiptir:
- Kalori: 357
- Yağ: 13 gram
- Protein: 3.57 gr
- Karbonhidratlar: 65,9 gr
- Lif: 9.23 gr
- C Vitamini: 47,9 miligram veya günlük Değerin %53'ü
- Bakır: 0,5 mg veya günlük değerin %56'sı
- B6: 0,76 mg veya günlük değerin %45'i
- Potasyum: 1.060 mg veya günlük değerin %23'ü
- Folat: 87,5 mikrogram (mcg) veya günlük değerin %22'si
- Magnezyum: 72,9 mg veya günlük değerin %17'si
Bu besin değerleri sayesinde durian meyvesi düzenli ve sağlıklı bağırsak hareketlerini destekleyen bir meyve olarak kabul edilir. Sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin büyümesini destekleyen ve kolesterol seviyelerini düzenleyerek kalp sağlığını koruyan hem çözünür hem de çözünmez lif sağlayan durian meyvesi, bunların yanı sıra çeşitli vitamin ve mineraller açısından da zengin bir tropikal meyvedir.
Yukarıda da belirtildiği gibi bir fincan porsiyon durian, günlük C vitamini, bakır, folat, B6 ve potasyum ihtiyacınızın %20'sinden fazlasını karşılar ve bu rolü sayesinde vücudu daha sağlıklı bir yapıya kavuşturma konusunda destek olur.
Örnek vermek gerekirse B6 vitamini, kırmızı kan hücresi üretimi, amino asit metabolizması ve nörotransmitter sentezi açısından vücut için gerekli bir B vitamini türüdür. C vitamini ise güçlü antioksidan özelliğe sahiptir ve hem kolajen üretimi hem de daha güçlü bir bağışıklık sistemi için önemlidir.
Durian Meyvesi Faydaları Nelerdir?
Durian meyvesi, güçlü lif içeriğiyle sindirim sağlığını destekler, C vitamini yapısıyla bağışıklığı güçlendirir, kalp sağlığını korur ve kilo kontrolü yapar. Bunlarla birlikte durian meyvesi lif, potasyum, C vitamini, B6 vitamini ve folat gibi bileşikler bakımından da zengindir.
Durian meyvesinin faydaları şöyle sıralanabilir:
- Güçlü lif yapısıyla sindirim sistemini destekler
- Durian meyvesi bağışıklığı güçlendirir
- Kalp sağlığını korur
- Durian meyvesi aynı zamanda kilo kontrolü yapar
- Vücuttaki enfeksiyonla mücadele eder
- Potasyum, B6 vitamini ve folat bakımından zengindir
- Beyin sağlığını destekleyebilir
Güçlü lif yapısıyla sindirim sistemini destekler
Durian meyvesi, güçlü lif özelliğiyle bağırsak hareketlerini kolaylaştırır ve böylelikle sindirim sağlığını destekler. Bu da kabızlığa karşı bir önlem niteliği taşır.
Durian meyvesi bağışıklık sistemini güçlendirir
Vücudun günlük C vitamini ihtiyacı bakımından önemli kaynaklardan biri olan durian meyvesinin tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı savunmayı kolaylaştırır.
Kalp sağlığını korur
Sindirim sağlığında olduğu gibi güçlü lif yapısı kalp sağlığında da öne çıkar. Lif özelliği, durian meyvesini kalp sağlığını destekleyen meyveler listesine sokar. Ayrıca durian meyvesi magnezyum ve potasyum gibi kalp sağlığı açısında faydalı besin maddeleri sağlar ve bu da kan basıncı kontrolünü kolaylaştırır.
Durian meyvesi aynı zamanda kilo kontrolü yapar
Birçok faydasından söz edilen lif içeriği aynı zamanda kilo kontrolü ve dengelemesi açısından önemlidir. Durian meyvesi de, güçlü lif yapısıyla kilo kontrolü sağlayabilir. Ancak kalori ve yağ içeriği dikkate alınarak dikkatli tüketilmesi gerekir.
Vücuttaki enfeksiyonla mücadele eder
Durian meyvesinin kabuğunda antibakteriyel ve anti-maya özelliklerin olduğu değerlendirilir. Bu da vücuttaki enfeksiyonla mücadele konusunda önemli bir fayda ortaya çıkarabilir.
Beyin sağlığını destekleyebilir
C vitamini içeren durian meyvesini tüketimi beyin sağlığını destekler ve güçlü hafıza konusunda yardımcı olabilir.
Durian Meyvesinin Yan Etkisi Var mı?
Genel olarak güvenilir bir meyve kabul edilen durian, yüksek oranda potasyum içerdiği için böbrek hastalarına zarar verebilir ancak bu hastaların daha sağlıklı dönüş için doktoruna danışması gerekir. Ayrıca lif açısından zengin gıdalara alışık olmayan kişiler için de durian meyvesi şişkinlik, gaz ve ishal gibi yan etkiler ortaya çıkarabilir.
Durian Meyvesi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Durian nasıl tüketilir?
Durian meyvesi genellikle kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra çiğ olarak tüketilir. Alternatif olarak da pilav başta olmak üzere farklı yemeklerin içine dahil edilebilir. Ayrıca kremsi yapısı ve tropikal tatlı tadı sayesinde dondurma, smoothie ve kek gibi tatlıların içinde de durian meyvesine rastlanabilir.
Durian meyvesi neye iyi gelir?
Durian meyvesi sindirim sistemini destekler, kalp sağlığına iyi gelir, kilo kontrolü yapar ve bağışıklığı güçlendirir.
Durian meyvesi Türkiye’de yetişiyor mu?
Güney Asya’ya özgü bir meyve olan durian, şartlar itibarıyla Türkiye’de yetişmez.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlanma Tarihi: 9 Temmuz 2024