Yükleniyor

Çarkıfelek Nedir? Çarkıfelek Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Çarkıfelek Nedir? Çarkıfelek Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Passiflora edulis veya Passiflora flavicarpa olarak bilinen çarkıfelek meyvesi, Passifloraceae bitki familyasına ait mor veya sarı kabuklu tropik bir meyvedir. Tatlı ve ekşi bir tada sahip olan çarkıfelek meyvesi ortadan ikiye kesilip kaşık yardımıyla çiğ bir şekilde tüketilebilir. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzene sokan çarkıfelek meyvesi kabızlığa iyi gelir ve bağırsakları düzenler. C vitamini zengini olan çarkıfelek bağışıklığı güçlendirmesiyle birlikte antioksidan açıdan da güçlü bir meyvedir.

İçindekiler

Çarkıfelek Meyvesi Nedir?

Çarkıfelek, güçlü lif ve antioksidan içeriğiyle öne çıkan, Passifloraceae bitki ailesine ait besleyici bir tropikal meyvedir. Sert bir dış kabuğu olan çarkıfelek meyvesi, mor veya sarı renklidir. Aynı zamanda tatlı ve ekşi bir tada sahiptir.

Boyut ve renk bakımından birkaç farklı türü bulunan çarkıfelek mor ve sarı türü en yaygın bulunan ve tüketilen türleridir. Ortadan ikiye ayrılıp içindeki jelimsi kıvamı kaşık yardımıyla genellikle çiğ bir şekilde tüketilen çarkıfelek meyvesi, aroması sayesinde smoothie, granola, tatlı veya yoğurdun içine de eklenebilir.

Çarkıfelek meyvesi antioksidan, lif ve C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. Bu özellikleri sayesinde çarkıfelek sindirim sistemini düzenler, kabızlığa iyi gelir, bağırsakları destekler, bağışıklığı güçlendirir ve kalp sağlığını destekler. Göz sağlığına da iyi gelen çarkıfelek depresyon ve uykusuzluk için de faydalı bir meyvedir.

Çarkıfelek Meyvesinin Besin Değerleri

Çarkıfelek meyvesi başta C vitamini, lif ve antioksidan olmak üzere oldukça faydalı vitamin, mineral ve bileşikler içerir. Kalori açısından da düşük kalorili olmasının yanında besleyici bir meyve olarak öne çıkar.

Mor bir çarkıfeleğin besin değerleri şu şekildedir:

  • Kalori: 17,5
  • Protein: 0,4 gr
  • Karbonhidratlar: 4,2 gr
  • Yağ: 0,12 gr
  • Lif: 1,9 gr
  • Sodyum: 5 mg
  • C Vitamini: 5,4 mg
  • Potasyum: 62,6 mg
  • Magnezyum: 5,2 mg
  • A Vitamini: 11,5 mikrogram (mcg)

Çarkıfelek Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Çarkıfelek meyvesi sindirim sistemini düzenleyerek bağırsak sağlığını destekler, kabızlığa iyi gelir, C vitamini etkisiyle bağışıklığı güçlendirir, antioksidan zengini olup kalp sağlığını güçlendirir, diyabetin yönetilmesine yardım eder, depresyon ve uykusuzluk için faydalıdır.

Çarkıfelek meyvesinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Sindirim sistemini düzenleyerek bağırsak sağlığını destekler
  • Kabızlığa iyi gelir
  • Çarkıfelek bağışıklığı güçlendirir
  • Kalp sağlığını güçlendirir
  • Diyabetin yönetilmesine yardım eder
  • Çarkıfelek meyvesi cildi besler
  • Depresyon ve uykusuzluk için faydalıdır
  • A vitamini etkisiyle göz hastalıkları riskini azaltır
  • Antikanser bir etki sunabilir
  • Potasyum içeriğiyle kan basıncını dengeler
  • Kilo vermeye yardımcı olabilir
  • Ağrı kesici ve iltihap önleyicidir

Sindirim sistemini düzenleyerek bağırsak sağlığını destekler

Lif özelliğiyle öne çıkan çarkıfelek meyvesi bu sayede sindirim sistemini düzenleyerek bağırsak sağlığını destekler ve olası hastalıkların önüne geçebilir.

Kabızlığa iyi gelir

Sindirim sistemini düzenleyip bağırsak sağlığını destekleyen çarkıfelek meyvesi hem kabızlığı önleme konusunda yardımcı olur hem de kabızlığa iyi gelebilir.

Çarkıfelek bağışıklığı güçlendirir

C vitamini içeren meyvelerden biri olan çarkıfelek meyvesinin bağışıklık güçlendirici etkisi söz konusudur. Bağışıklığın güçlenmesiyle birlikte vücut hastalıklara karşı daha da dirençli bir hale gelir.

Kalp sağlığını güçlendirir

Kalp sağlığı için faydalı bir mineral olan potasyum açısından zengin bir meyve olan çarkıfeleğin kalp sağlığını güçlendirerek kalp hastalıkları riskini azaltabileceği bilinir.

Diyabetin yönetilmesine yardım eder

Düşük glisemik indeksine sahip olan çarkıfelek meyvesinin diyabet hastaları tarafından da tüketilebilir bir meyve olduğu değerlendirilir. Ayrıca çarkıfelek meyvesinde yer alan çözünür lif, şekerin kan dolaşımına emilimini yavaşlatarak diyabetin yönetilmesine yardımcı olur. Bu da ani kan şekeri yükselişlerini önleyebilir.

Çarkıfelek meyvesi cildi besler

Çarkıfelek meyvesi C vitamini gibi cilde fayda sağlayabilecek antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, yaşlanma belirtilerine ve oksidatif strese katkıda bulunan serbest radikallerle mücadele etmeye yardımcı olur. Ayrıca çarkıfelekteki A vitamini içeriği cildin yenilenmesini destekleyebilir ve cildin berrak kalmasına yardımcı olabilir.

Depresyon ve uykusuzluk için faydalıdır

Stres ve kaygıyı azaltıcı etkisi bulunan minerallerden biri olan magnezyum çarkıfelekte de bulunur. Çarkıfelekteki magnezyumun stres ve kaygıyı azaltarak bunun neticesinde uykusuzluk sorununun da önüne geçebileceği değerlendirilir.

A vitamini etkisiyle göz hastalıkları riskini azaltır

Göz sağlığı için faydalı vitaminlerin başında A vitamini gelir. Çarkıfelek meyvesi de A vitamini içeren meyvelerden biridir. A vitamini etkisi katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonuna karşı gözleri koruyabilir.

Antikanser bir etki sunabilir

C vitamini, beta-karoten, flavonoidler ve antosiyaninler gibi antioksidanlar açısından zengin bir meyve olan çarkıfeleğin olası kanserli hücrelerle mücadele edebileceği yönünde çalışmalar vardır.

Çarkıfelek Meyvesi Ne İşe Yarar?

Çarkıfelek meyvesi, kronik uykusuzluk sorunu yaşayanlarda kaygı, korku ve gerilimi hafifletmede, anksiyete, uykusuzluk ve histeri tedavisinde hipnotik-sedatif amaçla kullanılmaktadır. C vitamini, antioksidan, lif ve potasyum açısından zengin olup, bağışıklığı güçlendirir, bağırsakları düzenleyerek kabızlığa iyi gelir ve kalp sağlığını destekler.

Çarkıfelek Meyvesinin Zararları ve Yan Etkileri Var mı?

Çarkıfelek meyvesinin tüketimi genellikle güvenli kabul edilir ancak bazı potansiyel yan etkiler de barındırır. Çarkıfelek meyvesi özellikle bitkisel gıdalarda da bulunan yaygın bir doğal toksin olan siyanojenik glikozit adı verilen bir madde içerir. Bu kimyasal çok yüksek miktarlarda siyanür zehirlenmesine neden olabilir. Çok genç ve olgunlaşmamış çarkıfelek meyvelerinde bu oran yüksek seviyelerdedir. Bu sebeple çarkıfelek meyvesini olgunlaştığında tüketmek gerekir.

Çarkıfelek meyvesinin olası yan etkileri şöyledir:

  • Olgunlaşmamış çarkıfelek siyanür zehirlenmesine yol açabilir
  • Alerjik reaksiyona sebep olabilir
  • Mide bulantısı ve kusma yaşanabilir

Çarkıfelek Meyvesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Çarkıfelek nasıl tüketilir?

Çarkıfelek meyvesi genellikle çiğ olarak tüketilir. Sert kabuklu bir meyve olan çarkıfelek ortadan ikiye ayrılır ve içindeki jel kıvam kaşık yardımıyla tüketilebilir.

Çarkıfelek meyvesi nasıl bir tada sahiptir?

Çarkıfelek tatlı-ekşi tada sahip tropikal bir meyvedir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 18 Temmuz 2024

Yayınlanma Tarihi: 24 Mayıs 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al