Büyük yapraklara sahip olan ve ıspanakgiller familyasına ait olan pazı, ıspanağa benzeyen yapısı ile sıcak yemekler, zeytinyağlılar, sarmalar ve böreklerde sıkça kullanılan, yapraklarından köklerine kadar sağlık taşıyan bir besin. Bol vitaminli, besleyici ve kolay sindirimiyle oldukça faydalıdır. Pazı, düşük glisemik indeksi ile diyetlerin değerli ürünlerinden biri olan bulgur ile birleştiğinde de ortaya hem kalorisi düşük hem de hafifleten bir lezzet çıkıyor, hatta sağlık açısından size oldukça tatmin edici bir sonuç sunuyor.
Pazı Besin Değeri
Küçük bir porsiyon pişmiş pazı, günlük K vitamini ihtiyacınızı karşılar ve doyurucu bir dozda A vitamini, C vitamini ve magnezyum içerir. Buna ek olarak, yapraklarından sapına kadar bol miktarda mineral, vitamin ve güçlü bitki bileşenleri içermektedir.
- Kalsiyum
- Lif
- K vitamini
- A vitamini
- Magnezyum
- C vitamini
- Bakır
- Manganez
- Demir
- E vitamini
- Potasyum
Aynı zamanda pazı iyi bir demir, bakır, potasyum, kalsiyum ve E vitamini kaynağıdır.
Pazı Faydaları Nelerdir?
- Pazı, kalp hastalığı ve akciğer kanseri gibi sağlık koşullarının önlenmesine yardımcı olabilecek beta karoten ve flavonoidler de dahil olmak üzere birçok antioksidan bakımından zengindir.
- Pazı, kilonuzu korumanıza, belirli kanser riskinizi azaltmanıza ve kalp sağlığını geliştirmenize yardımcı olabilecek önemli bir besin olan lif bakımından yüksektir.
- Pazı, uygun kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için gerekli bir besin olan mükemmel bir K vitamini kaynağıdır.
- Pazı lif bakımından yüksektir ve kalorisi düşüktür, bu da onun kilo kaybı için sağlıklı bir diyete harika bir besin olmasını sağlar.
Bulgurlu Pazı Tarifi
- 2 kişilik
- Hazırlama: 10 dk
- Pişirme süresi: 10-15 dk
Bulgurlu Pazı Malzemeler
- 1 demet pazı
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 5 yemek kaşığı bulgur
- Birkaç diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 bardak su
- Tuz, karabiber, kuru nane, pul biber
Bulgurlu Pazı Yapılışı
Tencereye zeytinyağını alın ve yemeklik doğradığınız soğanları pembeleşene kadar kavurun. Sarımsakları da küçük doğrayarak içine atın. Salçaları ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine ince doğradığınız pazılar, bulgur, su ve baharatları ilave edin. Piştikten sonra sıcak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 10 Mart 2023
Yayınlanma Tarihi: 30 Aralık 2022