Brüksel lahanası, içeriğindeki yüksek besin değeri ve zengin C vitamini sayesinde sağlık açısından birçok fayda sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak hastalıklara karşı korur. Barındırdığı lif oranı sindirimin düzenlenmesinde etkili olur ve tokluk hissi verir. Bu da kişinin kilo kontrolüne destek olur.
Brüksel Lahanası Besin Değeri Nedir?
Brüksel lahanası, turpgiller familyasından gelen, küçük bir yapıya sahip olan bu kış sebzesinin genel sağlık üzerindeki faydaları ise oldukça büyüktür. Küçük yumru şeklinde bir yapıya sahip olan Brüksel lahanası, yüksek besin değeri ile tüketilmesi gereken sebzeler arasında yer alır. Türk mutfağında da önemli bir yere sahip olan bu sebze özellikle vitamin, mineral ve lif bakımından son derece zengindir.
Brüksel lahanası, sahip olduğu içerikleri ile insan sağlığını olumlu yönde etkiler. Düzenli olarak ve mevsiminde tüketilen Brüksel lahanası yararları hem çocuklar hem yetişkinler hem de yaşlılar için geçerlidir. Yüz gramlık Brüksel lahanası baz alınarak hesaplanan kalori ve besin değerleri şu şekilde sıralanabilir;
- Kalori: 36 kcal
- Karbonhidrat: 3,29 gram
- Protein: 4,45 gram
- Yağ: 0,34 gram
- Lif: 4,4 gram
- Sodyum: 10 mg
- Kalsiyum: 31 mg
- A Vitamini: 75 IU
- C Vitamini: 112 mg
- Demir: 1,1 mg
- K Vitamini: Günlük gereksinimin yüzde 91’i
- Folat: Günlük gereksinimin yüzde 12’si
Brüksel Lahanası Faydaları Nelerdir?
Brüksel lahanasının faydaları genel sağlık sistemi üzerinde etkili olduğu gibi belli başlı hastalıkların meydana gelme riskinin azaltılmasında da etkilidir. Özellikle A vitamini, B vitamini, C vitamini, K vitamini ve E vitamini bakımından zengin olan bu kış sebzesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
Birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen kış sebzeleri arasında yer alan Brüksel lahanasının faydaları genel vücut direncinin yükselmesini sağlar. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek kış aylarında sıklıkla görülen grip, nezle ve üst solunum yolunu etkileyen hastalıkların meydana gelme riskini azaltır. Tüm bunların haricinde Brüksel lahanası faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Brüksel lahanasının içerisinde yer alan folik asit, hücre onarımı ve DNA sentezinde görev alır. Bu sayede kadınların riski gebelik süreci geçirmesini büyük oranda engeller
- Özellikle şeker hastaları tarafından tüketilen Brüksel lahanası, kan şekerinin dengede tutulmasını sağlar. Bu sayede şeker hastalarının yaşadığı semptomlar da azalmış olur
- Yüksek oranda A vitamini ve C vitamini içeren Brüksel lahanası, beyin gelişimine destek olur
- Zihnin güçlenmesini ve dikkat dağınıklığını ortadan kaldırır
- Sinir sisteminin kontrol altında tutulmasını sağlar
- Brüksel lahanasının içerisinde yer alan vitamin ve mineraller, göz sağlığını korur
- Cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Brüksel lahanasının düzenli olarak tüketilmesi ile cildin daha canlı ve parlak bir görünüme sahip olması sağlanabilir
- Yoğun lifli yapısı sayesinde bağırsak florası sağlığını ve sindirimi destekler. Bu sayede bağırsakları etkileyecek hastalıkların da meydana gelme riskini düşürür
- Omega yağ asitleri açısından oldukça zengin bir sebze olan Brüksel lahanası, muhtemel kalp rahatsızlıklarına karşı kalp sağlığını destekler
- Günlük olarak bir fincan haşlanmış ya da pişirilmiş Brüksel lahanası tüketmek, vücudun günlük ihtiyacı olan C vitamininin iki katını karşılar
- Kış hastalıklarına karşı koruma sağlar
- İçerisinde yer alan K vitamini özellikle gelişim çağındaki çocukların ve tüm kişilerin kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. İleri yaştaki kişilerde ise kireçlenme ve kemik erimesi gibi hastalıkların meydana gelme riskini azaltır
- Düzenli olarak tüketilen Brüksel lahanası vücuttaki iltihabın azaltılmasını sağlar.
Brüksel Lahanası Suyu Faydaları Nelerdir?
Brüksel lahanası suyunun faydaları genel sağlık üzerinde, cilt ve saç sağlığı üzerinde etkilidir. Son yıllarda özellikle detoks yapan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen Brüksel lahanası suyu, sahip olduğu vitamin ve mineraller ile bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. İçerisinde yer alan kükürt ile cilt gözeneklerinin temizlenmesini ve daha temiz bir cilt yapısına sahip olunmasını sağlar.
Vücuttaki serbest radikaller ile savaşan Brüksel lahanası suyu, kanser ve kalp hastalıklarının meydana gelmesini engeller. Karaciğer fonksiyonlarının düzenli olarak çalışmasına yardımcı olan bu sebzesinin suyunun diğer yararları ise şu şekilde sıralanabilir;
- Günlük olarak tüketilmesi halinde vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur
- Tokluk hissi verir
- Kilo verme sürecine destek olur
- Bağırsak hareketliliğini arttırır
Brüksel Lahanası Hakkında Sık Sorulan Sorular
Brüksel lahanasının zayıflamaya faydası nedir?
Brüksel lahanası düşük kalori kapasitesine sahip olduğu için sağlıklı diyet listelerinde bulunabilir. Aynı zamanda yüksek oranda lif içermesi ile metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu sayede kişilerin uzun süre tok kalmasına da yardımcı olur. Düzenli olarak diyet programlarına dahil edilen Brüksel lahanası, kilo verme sürecini destekler ancak sadece bu sebzenin tüketilmesi ile kilo verilmesi mümkün değildir. Brüksel lahanası faydaları ile ön plana çıkan bir sebze olsa da düzenli olarak spor yapılması ve bu süreçte gerekli oranda su tüketilmesi de son derece önemlidir.
Hamilelikte brüksel lahanası faydaları nelerdir?
Brüksel lahanası faydaları arasında gebelik sürecinde de kendini gösterir. İçerisinde yer alan folik asit sayesinde bebek gelişimini destekler ve riskli bir gebeliğin oluşmasını engeller. Gebelik sürecindeki kadınlar ve anne karnındaki bebeğin sağlığının korunması için doktor kontrolü altında düzenli olarak Brüksel lahanasının tüketilmesi önerilmektedir.
Brüksel lahanasının yan etkileri nelerdir?
Brüksel lahanası faydaları ile dikkatleri üzerine çekse de bu sebzenin yan etkilerinin de bilinmesi gerekmektedir. Brüksel lahanası tüketimi özellikle tiroid hastaları için tavsiye edilmemektedir. Bunun yanı sıra aşırı miktarda Brüksel lahanası tüketilir ise sindirim sisteminin aşırı çalışmasına bağlı olarak su kaybının yaşanması, mide rahatsızlıklarının meydana gelmesi ve gaz sorunlarının yaşanması da mümkündür.
Brüksel lahanası nasıl tüketilir?
Brüksel lahanasının tüketimi için en ideal pişirme teknikleri haşlama, soteleme, tavada ya da fırında pişirmektir. Ancak haşlanarak tüketilen Brüksel lahanası her zaman için daha sağlıklı bir tercih olmaktadır. Salatalara sahip edilerek tüketilebilen bu sebze aynı zamanda yemek formuna getirilerek de tüketilebilir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 15 Kasım 2024
Yayınlanma Tarihi: 20 Eylül 2024