Barbunya, baklagil ailesinin bir üyesi olarak bilinir. Orta Amerika ve Meksika’ya özgü bir besin olan barbunya, kırmızı ya da kahverengi bir renge sahiptir. Hafif bir tadı bulunan barbunya Meksika mutfağında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda barbunya folik asit, karbonhidrat, kalsiyum, protein, lif içerir. Barbunya, kanser türlerini önleyerek, kan şekerini düzenler. Kilo kaybını da destekleyen barbunya, içeriğinde mineral ve esansiyel amino asit bulundurur.
Barbunya Besin Değeri
Barbunya, fasulye çeşitleri arasında yer alır. Böbreğe benzer yapısıyla bulunan barbunya, beyaz, siyah ve mor dahil olmak üzere çeşitli boyut ve renklerde mevcuttur. Ayrıca barbunya, zengin bir lif kaynağı olarak bilinerek vegan bir alternatif oluşturur. 90 gr kırmızı barbunya fasulyesi için besin değerleri şu şekildedir:
- Kalori: 113,5
- Yağ: 0,5 g
- Sodyum: 198 mg
- Karbonhidratlar: 20 g
- Lif: 6.7 g
- Şekerler: 0.3 g
- Protein : 7.8 g
- Demir: 2.6 mg
- Potasyum: 356.7 mg
- Folat: 115.1 mcg
- K Vitamini: 7.4 mcg
Barbunya Faydaları Nelerdir?
Barbunya sağlık açısında birçok yarar sağlar. Sindirimi düzenleme, kan basıncının düşürülmesi, vücuttaki kas kütlesinin artırımı, diyabet riskinin azaltılması gibi faydaları bulunur. Aynı zamanda kemiklerin güçlendirilmesini sağlayarak ruh sağlığına da katkılarda bulunur.
Diyabete Karşı Korur
Özellikle diyabeti kontrol altında tutmak ve diyabet riskini azaltmak isteyenler için barbunya, günlük beslenme rutinine dahil edilmektedir. Yüksek lif içeren besinler, kan şekerini dengeler ve insülin miktarını düzenler. Bunun yanında glikozdaki aniden yükselme ve düşme tehlikesine karşı enerji seviyesini dengelemektedir.
Kolesterol Seviyesini Düşürür
Fasulye çeşitleri arasında yer alan barbunya, diyet lifi içeren besinler arasında yer alır. Diyet lifi, LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesini düşürerek kalp hastalıkları riskini azaltmada etkili olur. Barbunya aynı zamanda yükse miktarda protein ve daha az doymuş yağ içerir. Bu da kalp sağlığına olumlu etkilerde bulunmasını sağlar.
Metabolizmayı Dengeler Ve Düzenler
Metabolizma, vücudun hücrelerinde oluşan kimyasal bir reaksiyon olarak tanımlanabilir. Proteinler metabolizmayı kontrol etmede etkili olur. Tüketilen gıda enerjiye dönüşür. Bu da vücudu canlı hissetmeye, büyüme ve gelişmeye katkı sağlar. Fasulye çeşitleri arasında yer alan barbunya, metabolizmayı önemli düzeyde düzenler.
Hafızayı Güçlendirmede Etkili Olur
Barbunyada bulunan B1 vitamini vücut sağlığına önemli katkılarda bulunur. Beynin işleyişini sağlayarak, hafızayı artırır ve konsantrasyonu geliştirir. Bunun yanında Alzheimer ve bunama gibi hastalıkların riskini azaltır ve yavaşlamasında etkili olur.
Kanseri Riskini Önler
Barbunya fasulyesi, bazı kanser türlerine karşı koruma sağlar. Özellikle pankreas ve kolon kanserine karşı oluşabilecek riskleri önler. Bu durumu barbunyanın lifli bir yapıda olmasından kaynaklanır.
Barbunyanın Olası Yan Etkileri
Çiğ olarak bulunan barbunya, dışında kimyasal bir bileşik içermektedir. Dışında bulunan bu zar, bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun sebebi ise içerisinde fitohemaglutinin (PHA) ve lektinleri (bitki proteini) barındırmasından kaynaklanır. Vücutta kusma ve ishal olarak ortaya çıkabilir. Bu gibi etkilere maruz kalmamak için barbunyayı tüketmeden önce iyice ıslatıp, pişirdiğinizden emin olmanız gerekmektedir.
Barbunya Tüketmeden Önce...
Barbunyanın bir diğer etkisi ise gıdaların besin değerini azaltan antinutrientler içermesinden oluşuyor. İçerisindeki ve nişasta blokerleri yüzünden sindirim enzimini etkisiz hale getirerek sindirim sürecini engelleyebilir hale gelmektedir. Bu durumun yaşanmaması için barbunyayı tüketmeden önce ıslatarak yan etkiyi ortadan kaldırabilirsiniz.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 29 Aralık 2022
Yayınlanma Tarihi: 25 Kasım 2022