Balkabağı, Cucurbita moschata olarak sınıflandırılan, Cucurbitaceae familyasına ait, asma üzerinde yetişen, sarı kabuklu, çiçek ucunda tohumları olan turuncu etli kış kabağı türüdür. A vitamini açısından zengin olan bal kabağının antioksidan özelliği bulunur. Aynı zamanda sindirimi kolaylaştırmada etkili olmaktadır.
Balkabağı Nedir?
Bal kabağı, kabakgiller ailesinde yer alan bir besindir. Dış kısmı çıkıntılı, sert ve yuvarlak, turuncu renkli bir gıda olarak bilinmektedir. Bal kabağı içerisinde tohum ve etli kısım bulunur. Lifli bir meyve olan bal kabağı, potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve demir içermektedir.
Balkabağının Besin Değeri Nedir?
80 gr haşlanmış bal kabağı içerisinde şu besin değerleri yer almaktadır:
- 10 Kalori
- 0.5 gr protein
- 0.2 gr yağ
- 1.5 gr karbonhidrat
- 1.4 gr şekerler
- 1.2 gr elyaf
- 67 mg potasyum
- 764 mcg karoten
- 6 mg C vitamini
Sahip olduğu besin değeri ile balkabağı günlük A vitamini ihtiyacının %100'ünden fazlasını, günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse %40'ını, magnezyum ihtiyacının hemen hemen %15'ini, potasyumun %12'sini ve kalsiyum ihtiyacının yaklaşık %7'sini karşılar. Besine rengini veren beta-karoten ve alfa-karoten açısından zengin olan balkabağı bağışıklığı güçlendirir, A vitamini, lutein ve zeaksantin içeriği sayesinde göz sağlığını korur.
Balkabağı Faydaları Nelerdir?
Bal kabağı meyvesi içerisinde A, C ve E vitaminlerini barındıran besleyici bir besindir. Bağışıklığı güçlendirerek vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirir, gözleri ultraviyole ışınlardan korur, sindirimi iyileştirir, tansiyonu dengelemeye yardım ederek kalp sağlığını korur. Kan şekerini dengeler. Balkabağı ayrıca vücuda su sağlar ve cildin yenilenmesine yardımcı olur.
- Balkabağı cilt sağlığını korur
- Katarakt gibi göz hastalıkları riskini azaltır
- Bağışıklık sistemini destekler
- Özellikle kolektral kanser başta olmak üzere kanser riskini azaltır
- Sindirime yardımcı olur
Cilt sağlığını korur
Bal kabağı, cilt sağlığını geliştiren, cildin yenilenmesinde önemli rol oynayan C ve E vitaminleri içerir. Bunların yanında cilt dostu olan beta-karoten de yer almaktadır. C vitamininin dışardan takviye olarak alınması gerekir. Kolajen oluşumunda önemli rol oynayarak cildin sıkılaşmasında etkili olur. Aynı zamanda yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Antioksidan kaynağı olan E vitamini ise güneşin yarattığı hasarlara karşı koruyarak C vitamini ile işbirliği içerisinde çalışır.
Göz sağlığında önemli bir rol oynar
Vücuttaki düşük seviyedeki A vitamini, görmede azalmaya neden olabilir. Bal kabağı içerisinde yer alan C ve E vitaminleri, beta-karoten gözleri koruyarak hastalık riskini azaltmada önemli rol oynar. Bal kabağı bunların dışında lutein ve zeaksantin içerir, bu da katarakt riskinin azalmasına yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini destekler
Tüketildiğinde A vitaminine dönüşen beta-karoten içeren bal kabağı, bağışıklık fonksiyonunu geliştirmede önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda bağışıklık hücrelerinin daha sağlıklı çalışmasına ve yaraların hızlı iyileşmesinde etkili olan C vitamini içerir.
Bal kabağı kansere karşı koruma sağlar
Bal kabağında bulunan yüksek seviyelerde bulunan beta karoten gibi antioksidanların barındırarak akciğer veya prostat kanseri gibi belirli kanser türlerine karşı koruma sağlamaktadır. Bal kabağı, doğru tüketimle beraber kanser riskine karşı sizleri korur. Aynı zamanda içeriğindeki karotenoid, A ve E vitaminler sayesinde meme kanserine karşı savaşmaktadır.
Sindirime yardımcı olur
Diyet lifleri hem sindirim açısından hem de kilo vermek isteyenler için oldukça etkilidir. Özellikle kabızlığı önleyerek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bal kabağı içerisinde bulunan A vitamini sayesinde beta karoten kaynağı olarak bilinmektedir. Bu durum da sindirime etki ederek tok kalmaya yardımcı olur.
Balkabağı Nasıl Tüketilir?
Zengin bir besin kaynağı olan bal kabağının içerisinde vitamin ve mineraller bulunur. Bu yüzden sağlığa birçok fayda sağlamaktadır. Bal kabağını tüketirken hem leziz hem de sağlıklı halini tüketmek önemli olmaktadır. Bal kabağı tüketim şekilleri şu şekilde sıralanabilir:
- Bal kabağı tüketileceği zaman kabuklarından ayrılması vitamin ve mineral kaybını engeller.
- Özellikle tüketmeden önce uzun süreler sıcağa maruz bırakmamak gerekir.
- Vitamin ve mineral kaybını önlemek için fırınlama ya da buharda kısa zamanlı olarak pişirilebilir.
- Bal kabağı tatlısı yaparken sağlığa faydası için şeker yerine pekmez ya da bal tercih edilebilir.
- Uzman kontrolünde diyabet hastaları tüketebilir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 22 Kasım 2024
Yayınlanma Tarihi: 27 Ekim 2022