Yükleniyor

Baklanın Faydaları Nelerdir?

Baklanın Faydaları Nelerdir?

Baklanın faydaları içerdiği besin bileşenleriyle oldukça fazladır. Bakla, taze ve kuru şekilde tüketilebilen bir sebze olduğu için hem yaz hem de kış aylarında sofralarda yerini alır. Bitkisel protein ve karbonhidratla yüklü olan bu besin sayısız faydalar zincirine sahiptir. Bakla taze, iç, kuru ve yeşil bakla olarak tüketilebilir. Her biri farklı yararlarıyla göğüs, kalp, cilt ve bağışıklık sağlığına iyi gelir. 

İçindekiler

Bakla Nedir?

Bakla, baklagiller ailesinde yer alan içerisindeki besin değeri sayesinde birçok fayda sağlayan bir sebzedir. Protein ve lif açısından zengin bir bileşene sahip olan bakla bağışıklık fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olarak idrar yollarının temizlenmesinde etkilidir. Bunların yanında düşük yağ oranına sahip olduğundan sağlık açısından oldukça etkili bir besindir. 

Baklanın Besin Değeri Nedir?

Baklanın faydaları hem kuru hem de taze haliyle tüketildiğinde etki gösterir. Ancak ikisi arasında besin değeri farklılıkları vardır. 100 gram taze baklanın içerisinde ortalama olarak 47 kalori bulunur. Taze baklanın bu miktardaki besin değeri şöyle açıklanabilir: 

Aynı miktardaki kuru bakla ise 323 kalori içerir. Bu değerler içerisine yağ, tuz ve diğer gıdaların dahil edilmemiş halidir. Buradan taze baklanın daha az kalori içerdiği sonucuna varmak mümkündür. Bu nedenle kurutulmuş halinin daha kontrollü şekilde tüketilmesi sağlıklı beslenme açısından faydalı olacaktır.

Bakla Nasıl Tüketilir?

Bakla özellikle yaz ve kış aylarında farklı şekillerde tüketilebilecek sebze ve bakliyat gıdalarından biridir. Hasat edildiği dönemde taze olarak farklı yemeklerin yapılmasını sağlar. Özellikle yoğurtlu ve zeytinyağlı mezelerde kullanılır ve sulu yemeği de tüketilen versiyonları arasındadır. Kuru bakla ise bir bakliyat olarak çeşitli şekillerde yenebilir. Özellikle zeytinyağlı salatası, çorbası ve dolması en çok tercih edilenlerdendir. İç bakla enginar ve havuç gibi sebzelerle birlikte pişirilerek zeytinyağlı bir meze haline getirilebilir. Böylece taze ve kuru baklanın faydaları birçok farklı şekilde tüketildiğinde görülmesi mümkündür.

Baklanın Faydaları Nelerdir?

Baklagiller familyasına mensup olan bakla kabuklu bir sebzedir. İçi de taneli yapıda olduğu için hem lezzetli hem de yararlı bir besindir. Tek başına da yenebilen yeşil baklanın faydaları aşağıdaki gibidir: 

  • Demir, folat ve magnezyum gibi vücut için gerekli olan mineraller içerir 
  • Metabolik süreçlere katkı sağlar  
  • DNA sentezi ve onarımını destekler
  • Bağışıklık fonksiyonlarını geliştirir 
  • Kan şekerini düzenler ve kilo verme sürecine yardım eder
  • Bağırsak sağlığını korumak da baklanın faydaları arasında sayılır
  • Demir kaynağıdır, anemi (kansızlık) önleyicidir  
  • A, B, C ve B2 bakımından zengindir ve vücuttaki organların işleyişini destekler.  
  • Yüksek oranda protein içeren bir sebze olduğu için kırmızı et tüketemeyenler için tercih edilebilir.  
  • Yeşil iç baklanın faydaları idrar yollarını temizleyici etkiye sahiptir. 
  • İçerisinde yer alan manganez minerali vücudun kemik yapısını koruyarak güçlendirir. Bir fincan bakla içi günlük manganez ihtiyacının üçte birini karşılar. Düzenli tüketilmesi halinde osteoporoz ve diğer kemik problemlerini önleyebilir.  
  • Yüksek oranda lif içeren bakla sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Aynı zamanda vücutta glikoz seviyelerini korur ve kolesterol birikimini önler.  
  • Taze iç bakla düşük yağ oranına sahiptir ve sağlıklı beslenmek isteyenler için iyi bir gıda tercihidir.

Taze bakla kabuğunun faydaları nelerdir?

Bakla, mayıs ve haziran aylarında hasat edilmeye başlayan ve yaz aylarının sonuna kadar tüketilebilen bir sebzedir. İlk toplandığında taze olduğu için birçok farklı şekilde tüketilir. Hem içi hem de kabuğu protein bakımından zengin olduğundan çeşitli yararlar sağlar. Ayrıca kabuk kısmı cilt için de yararlıdır. Taze baklanın faydaları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Tokluk hissi oluşturabilecek kadar yüksek lif oranına sahiptir.  
  • Böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.  
  • Linoeik asit bakımından zengin olduğu için iltihap oluşumunu engeller.  
  • Leke ve akneler üzerine kabuk kısmı sürüldüğünde kısa süre içinde etki gösterir. Bu etki için kabuğunun açılması ve içindeki çiğitlerin alınarak cilde sürülmesi gerekir.   
  • Haşlanmış ve püre haline getirilen kabuklar vücutta tüylerin olduğu bölgeye sürüldüğünde temizleyebilir. Doğal bir tüy dökücü olarak eski dönemlerde kullanılan bakla kabukları kıl köklerini azaltır ve inceltir.  
  • Baklanın cilde faydaları arasında aydınlatıcı ve parlaklık verici özelliği de yer alır. 
  • Yüzdeki leke ve yara izlerini gidermeye yardımcı olur. 

Baklanın Zararları Var mı?

Baklanın faydaları oldukça fazladır ancak tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Oksitosin seviyesi yüksek bir bitki olduğu için su ve metal gibi unsurlara temas ettiğinde kısa süre içinde kararma görülebilir. Uzun süre bekletildikten sonra tüketildiğinde ise karaciğer için zararlı hale gelir. Bunun sonucunda bakla zehirlenmesine yol açabilir. Favizm hastalığı olarak da adlandırılan bu rahatsızlık kansızlığa yani anemiye neden olabilir. Bu nedenle uygun şekilde pişirilerek ve uzun süre bekletilmeden tüketilmesi önemlidir. Aynı zamanda 1-7 yaş arasındaki çocukların da sınırlı miktarlarda yemeleri tavsiye edilir. 

Baklanın Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Baklada bulunan vitaminler nelerdir?

Baklanın faydaları içerdiği vitamin ve minerallerle oldukça fazladır. A, B, C ve B12 gibi vitaminler bakımından zengin olduğundan birçok yararı vardır. Bu bileşenler minerallerle birleştiğinde kırmızı kan hücreleri üretimini sağlar. Özellikle C vitamini bakımından zengin olması serbest radikallerin vücuttan atılımını kolaylaştırır ve bağışıklık direncini artırır

Bakla hangi hastalığa iyi gelir?

Baklanın faydaları birçok hastalık için önleyici niteliktedir. Bakla, doğal dopamin kaynağıdır ve Parkinson hastalığının oluşumunu engelleyici etkisi vardır. Aynı zamanda yüksek protein indeksi ve düşük yağ ve karbonhidrat içeriği sayesinde yağlanmayı azaltır. Buna bağlı olarak kolesterolü önler ve kalp sağlığına zarar veren problemleri giderir. 

Baklayı nasıl tüketmeliyiz?

Baklayı sağlıklı bir şekilde tüketmek için haşlanmış, zeytinyağlı ve yoğurtlanarak yemek, meze ve salata haline getirilen versiyonları tercih edilebilir. Kışın da çorba, dolma ve pilav gibi yemek çeşitlerinde tüketmek mümkündür.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 7 Ağustos 2024

Yayınlanma Tarihi: 7 Ağustos 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al