Kabızlık pek çok kişide yaygın görülen, haftada 3 kereden az dışkılama sorunudur. Kabızlık bazen bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkarken bazen de beslenme alışkanlıkları sebebiyle de görülebiliyor. Vücudu etkileyen bir sorun herhangi bir hastalık olmadığı takdirde beslenme alışkanlıkları ve bazı besinler sayesinde çözülebiliyor. Probiyotik besinler, hem bağırsak sağlığını destekliyor hem de kabızlığın önüne geçebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Nur Sinem Türkmen, bağırsakların çalışmasına yardımcı olan besinler hakkında bilgi verdi.
Karın ağrısı, şişkinlik, ödem, karın bölgesinde şişlik, kilo verememe gibi durumlar bağırsak tembelliğinden kaynaklanabilir. Tembel bağırsak sendromunda, kalın bağırsağın hareketliliği azalır. Bu bir fonksiyonel kabızlıktır. Bu durumda bazı tuvalet alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekir. Bu konuda diyetimizi değiştirmek faydalı sağlar. Sindirim sistemi iyi çalışmayan bireylerin öncelikle bir gastroenteroloji hekimiyle görüşmesi gerekir. Bağırsağın neden iyi çalışmadığının mutlaka altta yatan bir nedeni vardır. Yeme bozuklukları, irritabl bağırsak sendromu, gebelik, sindirim sistemindeki sinir ve kaslardaki sorunlar, parkinson hastalığı, MS, kolon kanseri, tiroid sorunları kabızlığa neden olabilir. Anorektal bölge muayene edildikten sonra, kolonoskopi ve çeşitli kan testleriyle kabızlığın nedeni bulunur. Eğer fizyolojik bir durum yoksa işin içine beslenme değişiklikleri girmelidir. Düzenli yapılan egzersiz, daha fazla lifli beslenmek, daha fazla su içmek bağırsağı iyi çalıştırmanın yollarındandır.
Bağırsak çalıştıran yiyecekler neden önemli?
Yüksek posalı yani lifli besinler bağırsak çalıştırıyor ve bağırsakta zararlı bakterilerin oluşumunu engelleyerek, sağlıklı bir bağırsak florasının devamlılığını sağlar. Bağırsakları çalıştıran yiyecekler tüketildiğinde kabızlık sorunu da ortadan kalkar. Bağırsak çalıştıran besinler yerine mühsil ve benzeri ürünler kullanmak doğru bir çözüm olmaz. Kısa süreliğine iyileşme sağlayan bu ürünler bağırsak florasını bozabilir. Bağırsakları çalıştıran gıdaları tüketmemek kabızlığa sebep olarak makat çatlağı, hemoroid, karın ağrısı gibi pek çok problemi beraberinde getirebilir. Sindirim sistemine faydalı olan yiyecekler bağırsak astarını onarır ve güçlendirir. Ayrıca bağırsakları çalıştıran yiyecek ve içecekler sağlıklı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olur; bu da genel sağlığımız için önemlidir. Sağlıklı bağırsak florasıyla bağışıklık sistemi güçlenir, diyabet, depresyon, kanser, kalp ve damar hastalıkları önlenebilir.
Sindirim sistemini çalıştıran besinler hangileridir?
Kompleks karbonhidratlar, sindirim sistemini olumlu etkiler. Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi sağlıklı karbonhidratlar yüksek lif içerikleriyle bağırsak hareketlerini artırır. Bu nedenle, tam tahıllı karbonhidrat içeren besinler, kuru baklagiller tüketilmelidir. Yoğurt, kefir, turşu gibi fermente besinler, Omega-3’ten zengin besinler, sağlıklı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, bazı meyveler, bazı kuru yemişler sindirim sistemi için faydalı olacaktır.
Bağırsakları çalıştıran yiyecekler nelerdir?
Pek çok kişi internet üzerinde “Bağırsakları en iyi çalıştıran besinler”, “Bağırsakları en çok çalıştıran yiyecekler” şeklinde aramalar yapmaktadır. Bağırsak çalıştıran besinler nelerdir sorusunun yanıtını şöyle vermek mümkündür: probiyotik ve prebiyotik gıdalar. Bu gıdalar, dost bakterilerin en önemli kaynağıdır. Bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olur. Bunun yanında kefir, bağırsakları çalıştıran içecekler arasındadır. Lahana turşusu, bağırsak sağlığını destekleyen fermente bir gıdadır. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin sorunsuz çalışmasını sağlayarak şişkinlik ve hazımsızlıkla mücadele eder. Ancak tansiyon sorunu olanların fazla tuz içeriği sebebiyle tüketmemesi gerekir. Kuşkonmaz, muz, pırasa, enginar, kereviz, domates, soğan, bezelye, şeftali ise prebiyotik besinlerdendir. Prebiyotik besinler, bağırsaklarımızdaki sağlıklı bakterilerin gıdasıdır ve dolayısıyla bağırsak sisteminin düzenli olarak çalışabilmesi için tüketilmeleri gereklidir. Ananas da bağırsak çalıştıran meyveler arasında yer alır. Erik, limon, elma, kivi, mandalina gibi meyveler de bağırsakları iyi çalıştırır. Brokoli, lahana, kabak, biber bağırsak çalıştıran sebzeler arasında bulunur. Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Bağırsak çalıştıran kuru meyveler hangileridir?
Kuru erik, kuru incir, kuru kayısı indirim sistemini çalıştıran besinlerdendir. Bu besinleri tükettikten sonra ılık su içilmesi tavsiye edilir. Sabah aç karnına tüketmek daha etkilidir. Yalnız kuru meyvelerin diyabetli hastalar tarafından maksimum 3 adet olacak şekilde tüketilmesi gerekir. Porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekir, zira fazla tüketimde şeker içeriği nedeniyle kilo almaya da neden olabilirler.
Bağırsak çalıştıran kuruyemişler nelerdir?
Badem, içindeki sağlıklı yağlar ve posa ile kabızlığa iyi gelmektedir. Fındık da metabolizmayı çalıştırıp bağırsak hareketlerini hızlandırır. Ceviz de bağırsakta yararlı bakterilerin gelişmesi için destek olarak bağırsak sağlığına iyi gelen kuru yemişler arasında yer alır.
Bağırsakları çalıştıran meyveler nelerdir?
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Bağırsakları hızlı çalıştıran içecekler nelerdir?
Kefir, pancar kvas, su bağırsakların dostu içeceklerdendir.
Bağırsakları çalıştıran bitkiler hangileridir?
Nane, biberiye, elma, ısırgan otu, yeşil çay bağırsak çalıştıran bitkiler arasındadır. Mide ve bağırsakları çalıştıran bitkiler arasında sinameki çayı da bulunmaktadır ancak bu bitkiyi hekim önerisi olmadan kullanmamak gerekir. Çünkü bu tür bitkileri fazla tüketmek bağırsak tembelliğine neden olabilir dolayısıyla tüm vücut sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Bağırsakları çalıştıran sebzeler hangileridir?
Lahana, ıspanak, pazı, kabak, bezelye ve yeşil yapraklı sebzeler bağırsak hareketlerini destekler. Sebzeler, bağırsağı hızlı çalıştıran temel besin grubudur. Bu nedenle, bu sebzeler kullanılarak hazırlanacak yemekler, haftada minimum 3 gün tüketilmelidir.
Güncelleme Tarihi : 16 Temmuz 2024
Yayınlanma Tarihi: 13 Haziran 2022