Riboflavin ya da bilinen adı ile B2 vitamini, enerji üretimi, hücre büyümesi ve steroidlerin parçalanması sürecinde yer alan önemli bir koenzim bileşeni olup, B kompleks vitamin grubunun bir parçasıdır. Vücudun gelişimi ve enerji üretiminin korunmasında önemi bir rol üstlenen B2 vitamini, diğer tüm B vitaminlerinde olduğu gibi vücudun yiyecekleri (karbonhidratları) enerji üretmek için kullanılan yakıta (glikoz) dönüştürmesine yardımcı olur. Hem bitki hem de hayvan bazlı gıdalarda doğal olarak bulunan B vitamini, ayrıca takviye olarak da alınabilir.
B2 Vitamini (Riboflavin) Nedir?
B2 vitamini (riboflavin), karbonhidrat, protein ve yağların parçalanması sonucu enerji üretimi yanı sıra birçok bedensel sürece dahil olan, vücutta depolanmayıp suda çözünen 8 B vitamini türünden biridir. B2 vitamini bitki ve hayvanlarda doğal olarak bulunmasının yanı sıra vücutta depolanmadığı için takviye olarak da alınabilir.
Diğer tüm B vitaminleriyle birlikte çalışan B2 vitamini (riboflavin), vücut gelişimi için önemli bir vitamin türü olmasıyla birlikte eritrosit olarak bilinen kırmızı kan hücresi üretimine yardımcı olur. B2 vitamini aynı zamanda proteinlerden enerji salınımına da yardım ederek vücut gelişimi ve enerji üretiminin korunması yönünde de destek olur.
Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, yağsız etler, baklagiller ve fındık gibi besinler B2 vitamini açısından zengin besinler olarak öne çıkar. Bu besinlerle ilgili bilinmesi gereken en önemli konu başlıklarından biri ışığa maruz kalma konusudur. Riboflavin ışığa maruz kaldığında yok edilir. Bu sebeple riboflavin içeren gıdalar ışığa maruz kalan şeffaf kaplarda saklanmamalıdır.
Önemli işlevlere ve faydalara sahip olan B2 vitamini, vücuttaki eksikliği durumunda birtakım belirtilere sebep olabilir. Anemi, ağızda yara ve dudakta çatlaklar, baş ağrısı, boğaz ağrısı, saç dökülmesi, cilt sorunları ve eksikliğin şiddetli olduğu durumlarda katarakt, B2 vitamini (riboflavin) eksikliğinde görülen başlıca belirtilerdir.
B2 Vitamini (Riboflavin) Ne İşe Yarar?
B2 vitamini (riboflavin), vücudun enerji üretimini desteklemesi ve sinir sisteminin sağlıklı çalışması için gereklidir. Kırmızı kan hücresi üretiminde önemli bir rol oynayan B2 vitamini, migrene bağlı baş ağrısı, cilt sorunları, tiroid hastalıkları, katarakt, kalp sağlığı ve yara iyileşmesi gibi birçok hastalığın tedavisinde etkilidir.
Bitki ve hayvansal gıdalarda bulunarak doğal bir şekilde vücuda alınabilen B2 vitamini aynı zamanda eksikliği durumunda takviye olarak da suda çözünerek elde edilebilen bir B vitamini türüdür.
Kırmızı kan hücresi üretimine yardımcı olan B2 vitamini faydaları şöyledir:
- Vücudun enerji üretimini destekler
- B2 vitamini sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına yardım eder
- Kırmızı kan hücresi üretilmesini sağlar ve kansızlığı önler
- Tiroid hastalıklarını iyileştirici etkisi vardır
- Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur
- B2 vitamini gözleri korur, katarakt riskini azaltır
- Antioksidan etkisiyle serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önler
- Migren tipi baş ağrısı tedavisinde etkilidir
- Riboflavin cilt ve saç sorunlarına iyi gelir
- Yaşlanma sürecini yavaşlatabilir
- Uyku kalitesini artırabilir
Vücudun enerji üretimini destekler
Proteinlerin enerji salınımı sürecinde önemli bir rol üstlenen B2 vitamini bu sayede vücudun enerji üretimini destekler.
B2 vitamini sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına yardım eder
Riboflavin olarak da ifade edilen B2 vitamininin sağladığı faydaların başında sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına yardım etmesi gelir.
Kırmızı kan hücresi üretilmesini sağlar ve kansızlığı önler
B2 vitamini (riboflavin) vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olarak kırmızı kan hücresi (eritrosit) üretilmesini sağlar ve kansızlığı önler.
B2 vitamini gözleri korur, katarakt riskini azaltır
B2 vitamini (riboflavin), gözde katarakt oluşmasını engeller, göz yorgunluğunu hafifletir ve migren ataklarını azaltabilir. Bunu, gözde önemli bir antioksidan olan glutatyonu koruyarak yapar.
Migren tipi baş ağrısı tedavisinde etkilidir
B2 vitamini, mitokondriyal fonksiyon bozukluğundan kaynaklandığı düşünülen migren tipi baş ağrısı tedavisinde mitokondriyal fonksiyonda anahtar rol oynaması sebebiyle etkilidir.
Riboflavin cilt ve saç sorunlarına iyi gelir
B2 Vitamini (riboflavin) sağlıklı cilt ve saç yapısı oluşturmakla görevli kolajen seviyelerinin korunmasında rol oynar. Çünkü cildin genç yapısını korumak, ince çizgileri ve kırışıklıkları önlemek için kolajene ihtiyaç vardır.
Tiroid hastalıklarını iyileştirici etkisi vardır
Tiroid hormonlarını üretimi için gerekli olan vitamin türlerinden biri de B2 vitaminidir. Tiroid bezinin sağlıklı çalışması için doğal olarak veya takviye şeklinde B2 vitamini alabilirsiniz.
Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur
Homosistein kanda biriktiğinde arterlerin daralmasına ve kalp hastalığı riskinin hızla artmasına yol açabilir. Bu durum da homosistein seviyelerini kontrol altında tutmayı zorunlu hale getirir. Riboflavin de, vücutta bulunan bir amino asit olan homosistein düzeylerini düzenleyerek kontrol altında tutar.
Yaşlanma sürecini yavaşlatabilir
Antioksidan özellikleriyle vücudu onarma etkisi bulunan B2 vitamini, derileri onararak yaşlanma karşıtı bir özellikle öne çıkar.
Uyku kalitesini artırabilir
Vücuttaki melatonin üretimine destek olan B2 vitamini, uyku kalitesini iyileştirebilir ve uykusuzluk sorununa karşı çözüm üretir.
Antioksidan etkisiyle serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önler
B2 Vitamini, antioksidan etkisiyle bağışıklık sisteminin birçoğunun depolandığı sindirim sistemindeki sağlıklı astarı koruyarak serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önler ve hastalıklara karşı vücudu korur.
B2 vitamininin sağladığı tüm bu faydalardan yararlanmak için hem doğal olarak B2 vitaminini vücuda alabilir hem de takviye olarak temin edebilirsiniz.
B2 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
B2 vitamini genel olarak süt ve süt ürünleri, et, yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar ve fındık gibi besinlerde bulunur. Ayrıca somon, patates ve havuçta da B2 vitamini bulunur. Bu besinleri tüketerek vücuda ihtiyacı olan B2 vitaminini almanız mümkündür ancak B2 vitamininin dozu konusunda da doktorunuzla birlikte hareket etmeniz daha sağlıklı olur.
B2 vitamini (riboflavin) şu besinlerde yer alır:
- Süt, peynir ve yoğurt süt ürünleri
- Yağsız etler ve tavuk göğsü
- Patates ve havuç gibi sebzeler
- Ispanak, kuşkonmaz ve brokoli gibi bazı yeşil yapraklı sebzeler
- Somon gibi deniz ürünleri
- Kinoa ve mercimek gibi tahıl ve baklagiller
- Badem ve fındık gibi kuruyemişler
- Yumurta
- Mantar
- Domates, nar ve kavun gibi bazı meyveler
Doğal olarak hem bitki hem de hayvansal gıdalardan elde edilen B2 vitamini ayrıca takviye olarak da alınabilir. Ancak vücuda çok fazla B2 vitamini yüklemesi yaptığınız zaman idrarınız koyu sarı bir renge dönüşebilir. Bu rengin kaynağı riboflavin’dir.
B2 Vitamini (Riboflavin) Hakkında Sık Sorulan Sorular
B2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
B2 vitamini eksikliği yaşanması durumunda vücut bazı belirti sinyalleri verir. B2 vitamini eksikliği belirtilerinin başında ağız yaraları, dudaklarda çatlama, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kansızlık, saç ve deri döküntüleri, gözlerde kaşıntı ve kızarıklık gelir.
B2 vitamini zararları var mı?
B2 vitamini hem de gıdalardan hem de takviye olarak fazla alınırsa bazı olası yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler baş ağrısı, çarpıntı, halsizlik, ağız yaraları, iştah kaybı, cilt sorunları, mukoza zarının şişmesi ve mide bulantısıdır. Ancak bunlar olası yan etkilerdir ve kesin görüleceğine dair bir kesinlik içermez.
Günlük ne kadar B2 vitamini alınmalı?
Yetişkinler için alınması gereken günlük B2 vitamini miktarı 1-2 mg aralığındadır. Bu değer bebekler, hamileler ve yaşlılar için değişkenlik gösterebilir. Bu durumda B2 vitamini dozu için doktor yönlendirilmesi büyük önem taşır.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 25 Ağustos 2024
Yayınlanma Tarihi: 29 Ocak 2024