Amigdalin, bazı kuruyemişlerde, bitkilerde ve meyve çekirdeklerinde bulunan beyaz kristalimsi bir bileşiktir. B17 vitamini, birçok bitkide doğal olarak bulunan kimyasal bir bileşik olan amigdalinin yapay formudur. bitkisel kaynaklardan elde edilen ve bazı meyve çekirdeklerinde yer alan bir bileşik olarak bilinir. Elma, kayısı, şeftali çekirdeğinin yanında bademde de yaygın olarak bulunan bir vitamin çeşididir. Amigdalin, vücut içerisinde siyanüre dönüşme potansiyeli olan bir toksik olarak görülebilir. Bu nedenle kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Doktor önerisiyle vücuda alınmalı ve dengesi sağlanması önemlidir.
B17 Vitamini (Amigdalin) Nedir?
Amigdalin olarak da bilinen B17 vitamini, şeftali, elma, kayısı ve erik gibi meyvelerin çekirdeklerinde yer alan doğal bir bileşiktir. Alternatif tıpta özellikle kanser tedavisine yönelik olarak kullanımıyla gündeme gelen amigdalin, dikkatli kullanılması gerekir. Özellikle vücuda alındığında belli enzimlerle reaksiyona girerek siyanüre dönüşme ihtimali bulunur. Bu nedenle laetril olarak da isimlendirilen B17’nin vücuda alınması ciddi sağlık risklerinin oluşmasına neden olabilir. Mutlaka uzman kontrolünde kullanılması önerilir.
B17 Vitamini (Amigdalin) Nelerde Var?
B17 vitamini yani amigdalin, en yaygın olarak kayısı çekirdeği içerisinde yer alır, ayrıca çiğ badem, keten tohumu, elma, kayısı ve şeftali çekirdeği içerisinde de bulunmaktadır. Bunların dışında yaban mersini, dut ve çilek gibi bazı meyvelerde düşük seviyelerde yer alır. Kabak çekirdeği ve baklagiller gibi bazı tahıllar ve tohumlar da bu bileşiği içerir. Fakat amigdalinin siyanüre dönüşebilme potansiyeli nedeniyle, bu gıdaların fazla tüketimi toksik etkiler ortaya çıkarabilir. Bu sebeple B17 içeren besinlerin kontrollü ve dengeli bir şekilde tüketilmesi önerilir.
B17 vitamini içeren besinler şöyle sıralanabilir:
- Kuruyemişler
- Ezilmiş meyve çekirdekleri
- Çiğ bademler
- Havuç
- Kayısı, şeftali
- Kereviz
- Keten tohumu
Bunlara ek olarak, beta-glukuronidaz veya C vitamini içeren besinler amigdalinin siyanüre dönüşümünü artırabilir. Bu nedenle, bir kişi laetril yani B17 takviyesi alıyorsa, bu besinleri tüketmekten kaçınmalıdır.
B17 Vitamini (Amigdalin) Ne İşe Yarar?
Amigdalinin antioksidan, anti-tümör, anti-fibrotik, antiateroskleroz ve anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Sindirim ve üreme sağlığını destekler, nörodejeneratif hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. B17 vitamini yani amigdalinin, özellikle alternatif tıpta kanser tedavisi olarak değerlendirilir ancak bunu tam anlamı ile destekleyen bir araştırma bulunmamaktadır. Özellikle vücutta belirli enzimlerle reaksiyona girerek siyanüre dönüşme özelliği taşıdığı için hem yararlı hem de zararlı etkileri olabilir.
B17 yani amigdalinin vücut üzerinde etkileri şöyle sıralanabilir:
Bağışıklık sistemini destekler
B17, bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücuttaki enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirebilme özelliğine sahiptir. Bu da içerisinde yer alan antioksidan özellikler, hücrelerin serbest radikallerden korunmasına yardımcı olabilir. Faydaları üzerine yapılan araştırmalar sınırlı olarak bilinen B17’nin bağışıklık desteği için bilimsel olarak kanıtlanmış daha fazla bilgiye ihtiyacı vardır.
Ağrı kesici özelliği bulunur
B17’nin özellikle kanser hastalarında ağrıyı hafifletici etkiler sağlayabileceğini öne sürülür. Bu etkinin nedeni ise amigdalinin, sinir sistemini yatıştırıcı mekanizmalarla ilişkilendirilmesi üzerine kuruludur. Ağrı kesici olarak kullanılması için öncelikle uzman kontrolü gerektirir.
Serbest radikallerle mücadele eder
B17, vücutta ortaya çıkan serbest radikalleri etkisiz hale getirerek hücre sağlığını koruduğu belirtilir. Serbest radikaller, cilt yaşlanması ve kronik hastalıklar gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olur. B17’nin belirtilen bu özellikleri teorik olarak faydalı olsa da bu etkinin diğer doğal antioksidanlara kıyasla ne kadar güçlü olduğu belirsizdir.
Bunların yanında B17, genel sağlığa iyi gelerek iyileştirme özelliğine sahiptir. Bunun nedeni ise amigdalinin hücre fonksiyonlarını desteklemesinden kaynaklanır.
B17 Vitamini (Amigdalin) Yan Etkileri Nelerdir?
B17 vitamini, vücutta siyanüre dönüşebilme ihtimalinden dolayı otansiyel olarak ciddi yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkiler, yüksek dozlarda tüketildiğinde toksik seviyelere ulaşır. B17’nin bilinen yan etkileri şöyle sıralanabilir:
- Amigdalin, vücutta parçalandığında siyanür açığa çıkarır. Bu nedenle kişide mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, halsizlik ve nefes almada zorluk gibi belirtiler görülebilir. Bu da genellikle siyanür zehirlenmesi olarak değerlendirilir.
- Siyanürün düşük seviyelerde bile vücuda girmesi, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtilere neden olur.
- B17 vitamini bazı durumlarda kan basıncını düşürerek hipotansiyona neden olabilir. Bu da baş dönmesi, bayılma hissi ve kalp atış hızında düzensizliklere sebebiyet verir.
- Karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi sindirim sistemi problemleri oluşturabilir.
- Bazı kişiler amigdaline karşı alerjik reaksiyon geliştirebilir. Bu gibi durumlarda ise ciltte kaşıntı, döküntü, şişlik veya solunum zorluğu şeklinde durumlar görülür.
- Siyanürün sinir sistemi üzerindeki toksik etkileri bulunur. Bu da bilinç kaybı, nöbetler veya sinir hasarına yol açabilir.
B17 barındıran gıdaların veya takviyelerin vücuda alınımı konusunda özellikle hamileler, çocuklar ve kronik hastalıkları olanların dikkat etmesi gerekir. Bu kişilerde ciddi risklere neden olabilir. Bu sebeple amigdalin kullanımı durumunda doktordan görüş alınması gerekir.
B17 Vitamini (Amigdalin) Hakkında Sık Sorulan Sorular
Tatlı kayısı çekirdeğinde B17 vitamini var mı?
Tatlı kayısı çekirdeği, B17 vitamini yani amigdalin içermez ya da çok düşük miktarlarda içerir. B17, vitamini genellikle acı kayısı çekirdeğinde yüksek seviyelerde yer alır. Tatlı çekirdekler, toksik olmamaları nedeniyle daha güvenli olarak kabul edilir. Bu yüzden genelde besinlerde tercih edilir.
Üzüm çekirdeğinde B17 vitamini var mı?
Üzüm çekirdeği, B17 vitamini içermeyen bir yapıya sahiptir. Üzüm çekirdeği daha çok antioksidan özelliğiyle bilinen proantosiyanidinler açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bu nedenle üzüm çekirdeği yağı ve özleri genellikle cilt ve genel sağlık için yararlanılır.
Amigdalin hangi besinlerde bulunur?
Amigdalin, özellikle kayısı çekirdeği gibi acı meyve çekirdeklerinde bulunan bir bileşendir. Ayrıca elma, şeftali, erik ve kiraz çekirdekleri gibi diğer gıdalarda da B17 yer alır. Acı badem, darı, baklagiller ve bazı tohumlar da amigdalin içeriğiyle bilinir. Tüketirken dikkat edilmesi gerekir çünkü vücutta siyanüre dönüşerek toksik etkilere neden olabilir.
B17 vitamine bağlı siyanür zehirlenmesi nasıl olur?
B17 vitamini, vücutta parçalandığı durumda siyanüre dönüşebilir. Yüksek miktarda tüketildiğinde, mide bulantısı, baş ağrısı, halsizlik, nefes darlığı ve bilinç kaybı gibi zehirlenme belirtilere neden olur. Siyanür, oksijen taşınmasını engelleyen bir duruma neden olarak hayati organlara zarar verir ve koma veya ölüme yol açabilir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlanma Tarihi: 16 Aralık 2024