Gülgiller ailesine ait olan ayva, lif, antioksidan ve C vitamini açısında zengin bir meyvedir. Bakır, potasyum ve demirin yanında mikro besin maddeleri de içeren ayva, bakteriyel büyümenin azalması, kalp sağlığının iyileşmesi, yaraların daha hızlı iyileşmesi ve kabızlık gibi sağlık sorunlarına iyi gelir. Sindirim bozuklukları, alerjiler ve yüksek kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
Ayvanın Besin Değeri Nedir?
Sert sarı bir yapıya sahip olan ayva, içerisindeki birçok vitamin ve mineral sayesinde insan sağlığına fayda sağlar. Bunun yanında düşük bir kaloriye sahip olan ayva, besleyici yapısıyla bilinir. Ayvanın içerisindeki besin değeri şöyle sıralanır. 90-100 gram bir ayvanın besin değerleri:
- Kalori: 52
- Yağ: 0 gram
- Protein: 0.3 gram
- Karbonhidrat: 14 gram
- Lif: 1.75 gram
- C Vitamini: Günlük Değerin (DV) %15'i
- Tiamin (B1 vitamini): DV'nin %1,5'i
- B6 Vitamini: DV'nin %2'si
- Bakır: DV'nin %13'ü
- Demir: DV'nin %3,6'sı
- Potasyum: DV'nin %4'ü
- Magnezyum: DV'nin %2'si
Ayvanın Faydaları Nelerdir?
Antioksidanlar açısından zengin olan ayva, bakterilerle savaşma, kalp sağlığını destekleme, kabızlığı ve reflü şikayetlerini giderme, hamilelik kaynaklı bulantıyı azaltma ve karaciğerin sağlıklı çalışması gibi faydalara sahiptir. Potasyum içeriği kan basıncını düzenlemeye ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Ayvanın faydaları genel olarak şunlardır:
- Sindirimi rahatlatır
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Kan basıncı ve kolesterolü dengeler
- Kalp ve damar sağlığını korur
- Hamilelik kaynaklı mide bulantısını azaltır
- Saç folikülü sağlığını artırır
- Cilt hücrelerinde neden olan hasarı giderir, cildi gençleştirir
- Alerjik reaksiyonları önlemeye yardım eder
- Mide ülseri tedavisinde etkilidir
- Yaraların iyileşmesini destekler
Ayva vücudu hastalıklara karşı korur
Ayva, hücreleri serbest radikal hasarından korurken metabolik stresi ve iltihabı azaltabilecek zengin bir antioksidan kaynağı sunar. Bazı araştırmalar, quercetin ve kaempferol gibi flavonoller de dahil olmak üzere ayvalardaki bazı antioksidanların iltihabı azalttığını ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara karşı koruma sağladığını öne sürmektedir.
Sindirim sorunlarına iyi gelir
Kilonuzu düşük tutmanın ve sisteminizin en iyi şekilde çalışmasını sağlayan hızlı bir metabolizmayı garanti etmenin en iyi yollarından biri sindirimi iyileştirmektir. Ayva, çoğu meyve gibi diyet lifi bakımından yüksektir ve önemli miktarda lif, gastrointestinal sistemin (mide-bağırsak sistemi) daha verimli ve düzenli çalıştığı anlamına gelir.
Bağışıklık sistemini destekler
Antibakteriyel özelliklere de sahip olan ayva zararlı bakterilerin çoğalmasını önlemeye yardım eder. Bağışıklığı güçlendirmek için gerekli olan C vitamini günlük ihtiyacın bir bölümünü karşılar. Lif açısından da yararlı olan ayva, bu özelliği ile bağırsak mikroplarına karşı vücudu koruyabilir.
Hamilelik bulantılarını kontrol etmeye yardım eder
Ayvadan hazırlanan şerbet veya şurup hamileliğin yarattığı bulantı ve kusma semptomlarını azaltmaya yardım eder.
C vitamini içeriği cildin sağlıklı ve genç kalmasını destekler
Ayvada bulunan yüksek düzeydeki antioksidanlar ve vitaminler cildinizin sağlıklı ve genç kalması için çok faydalıdır. Antioksidanlar, serbest radikallerin cilt hücrelerinde neden olduğu hasarı ortadan kaldırarak kırışıklıkların görünümünü azaltır, lekeleri giderir ve cildinizi UV radyasyonunun etkilerine karşı korumaya yardımcı olur. Ayrıca alerjik reaksiyonları kontrol etme yeteneğine sahip bileşiklerden de zengindir. Yüksek C vitamini seviyeleri ayrıca iltihabı kontrol etmeye ve cildinizin sağlığını ve görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur.
Mide ülseri tedavisine destekçidir
Ayva suyunun H.pylori olarak bilinen ve mide ülserine de neden olan bakterinin büyümesini engellediğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.
Saç folikülü sağlığını artırır
Ayvanın zengin mineral içeriği demir, bakır ve çinko içerir. Bu üç mineral, diğer çeşitli eser elementlerle birlikte kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Kırmızı kan hücresi üretimi yüksek olduğunda, vücutta daha fazla oksijen taşındığı için vücuttaki dolaşım artar. Bu, deriye ve kafa derisine kan akışının artmasını sağlar, bu da saç folikülü sağlığını artırır ve büyümeyi uyarır.
Asit reflü semptomlarını azaltabilir
Ayva şerbeti asit reflünün neden olduğu semptomlarını azaltabilir.
Yaraların iyileşmesini destekler
Güçlü iyileştirici yapısı sayesinde yeni dokuların büyümesini uyarır ve yaraların iyileşmesine katkı sağlar.
Ayvanın besin değeri yüksektir
Ayvanın kalorisi düşüktür, lif ve bazı temel vitamin ve minerallere sahiptir. Vücuda C vitamini, B vitamini, demir, potasyum ve magnezyum sağlar.
Ayva Neye İyi Gelir?
Ayvanın içinde bulunan kateşin epikateşin denilen tanenler, kolonda yer alan toksinleri ve kimyasalları bağlar, mukozayı korur ve bağırsak hastalıklarına karşı önleyici rol oynar. Ayva tüketimi, mide ağrıları ve bulantılarını gidermeye yardım eder, ayva suyu gastrik ülserlerde yardımcı olur ve gastrointestinal sistemi rahatlatır. Bağırsak dokusunu ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarına karşı korur. Mide ülserine neden olan H. pylori'nin büyümesini engeller. Reflü hastalığının semptomlarını yönetmeye yardımcı olur.
Ayva kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşüerek damar tıkanıklığı gibi koroner kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki yaratarak kalp sağlığını destekler. Bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini ve lif içerir, ayrıca antibakteriyel özellik gösterir. Hücreleri serbest radikal hasarından korur, metabolik stresi ve iltihabı azaltır. Hafif alerjik reaksiyon sonucu gelişen, iltihaplı cilt, burun akıntısı ve astım semptomlarının kontrol altına almaya yardmcı olur.
Ayvanın etkili olduğu sağlıkla ilgili başlıklar şunlardır:
- Sindirim bozuklukları
- Mide ve bağırsak şişmesi
- İshal
- Öksürük
- Eklemlerin şişmesi ve ağrıması
- Cilt yaralanmaları
- Göz rahatsızlığı
Ayva Nasıl Tüketilmelidir?
Daha popüler meyvelerin aksine, ayvalar nadiren çiğ olarak yenir. Olgunlaştığında bile, çiğ ayvalar çok sert bir ete ve ekşi, büzücü bir tada sahiptir. Bu nedenle, çoğu ayva sever, meyvenin en iyi pişmiş yendiği konusunda hemfikirdir.
Pişmiş ayvayı tek başına yiyebilir ya da yulaf ezmesi ve yoğurt ile beraber bir kase hazırlayarak tüketebilirsiniz.
Evde Ayva Çayı Nasıl Yapılır?
- Kaynamış suyun içerisine ayva yaprakları veya ayva kabuğu atılır.
- Bu ayva yaprakları ile birlikte su yaklaşık 10 dakika daha kaynatılır.
- İçerisine çubuk tarçın eklenebilir.
- Biraz demlendikten sonra süzülerek servis edilir.
Ayva Hakkında Sık Sorulan Sorular
Ayvanın başlıca faydaları nelerdir?
Ayva, C vitamini, lif ve antioksidanlar açısından zengindir. Potasyum ve demir gibi minerallerde içeren ayvanın potansiyel faydaları, bakteri büyümesinin azaltması, hücreleri serbest radikallerin oksidatif hasarından koruması, kalp sağlığını desteklemesi, yaraların daha hızlı iyileşmesi, kabızlık ve reflü gibi şikayetleri azaltmasıdır.
Lif açısından zengin olan ayva, sindirime yardımcı olur, ayrıca yüksek kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düşürür. Bağışıklık ve dolaşım sistemlerinin iyi şekilde çalışmasını sağlar, vücudun biyokimyasal dengesini korur.
Ayvanın başlıca yararları şöyledir:
- Sindirim şikayetlerini azaltır
- Bağışıklık fonksiyonlarını destekler
- Kolesterol seviyelerini dengeleyerek kalp sağlığını korur
- Mide bulantısını azaltır
- Saç ve saç sağlığını destekler
- Mide ülseri tedavisinde etkilidir
- Yaraların iyileşmesini hızlandırır
Ayva diyetlerde kullanılabilir mi?
Özellikle kış mevsiminde sıklıkla karşılaşılan ve en çok tercih edilen meyve olan ayva, bağışıklık güçlendirme, sindirim sistemini destekleme ve düşük kaloriye sahip olma özellikleri ile beraber diyetlerde kullanılabilmektedir.
Ayva günde ne kadar tüketilmelidir?
Kış mevsiminde orta boy bir ayva, 1 porsiyon meyveye eşit olur. Günde 1 orta boy ayva tüketilebilir. Kişinin meyve ihtiyacına göre de değişmektedir.
Ayva yüksek tansiyona iyi gelir mi?
Ayva yüksek oranda potasyum içermesinden dolayı tansiyonu(kan basıncını) düşürmede etkilidir.
Ayva pişirilerek tüketilebilir mi?
Ayva pişirilerek tüketilmesinde hiçbir mahsur yoktur.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 28 Mart 2025
Yayınlanma Tarihi: 22 Mart 2025