Ayva çayının faydaları, genel sağlık sistemi üzerinde oldukça etkilidir. Ayva çayı, her mevsimde tüketilebilen doğal bir şifa kaynağı olarak bilinir. İçerisinde yer alan besin bileşenleri sayesinde boğaz enfeksiyonları için de ayva çayı sıklıkla tavsiye edilir. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan ayva çayı, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine de katkıda bulunur.
Ayva Çayının Faydaları Nelerdir?
Ayva çayının faydaları genel olarak sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve vücut direnci üzerinde etkili olan ayva çayı aynı zamanda belli başlı sağlık sorunlarının tedavisinde de etkili olarak tercih edilir. Ayva çayının iyi geldiği başlıca sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir;
- Ayva çayı, hamilelik sürecinde kadınların sıklıkla yaşadığı mide bulantılarının bastırılmasına katkı sağlar
- Ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisini destekler
- Bağırsak hasarının azalmasına yardımcı olur
- Mide ülserine neden olan H. Pylori isimli bakterinin büyümesinin engellenmesi konusunda destek olur
- Reflünün neden olduğu mide yanmasını ve mide ekşimesine iyi gelir
- Antioksidan ve vitaminler bakımından zengin bir içeriğe sahip olması ile bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını destekler
- Vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele edebilmesi için sahip olduğu yeteneği arttırır
- Soğuk algınlığına neden olan virüslere karşı verilen savaşı destekler
- Alerjik reaksiyonlara karşı meydana gelen semptomların şiddetinin azalmasına destek verir
- Alerjenler karşı meydana gelen cilt iltihaplanması, burun akıntısı ve astım gibi hafif alerjik reaksiyonlara karşı vücudun korunmasına destek verir
- Kadınların regl dönemlerinde yaşadıkları ağrı ve krampların dozunun azalmasına katkı sağlar
- Kronik öksürüğe iyi gelir
- Sakinleştirici ektisi ile uykusuzluk sorunlarının çözülmesine yardımcı olur
- Göz sağlığının iyileşmesine katkı sunar
- Cilt üzerinde etkili olan ayva çayı, akne ve sivilce oluşumunun engellenmesine katkı verir
- İçerisinde yer alan antioksidanlar sayesinde cildin daha sağlıklı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur
Ayva Çayı Ne İşe Yarar?
Ayvanın yapraklarından elde edilen ayva çayı, belli başlı hastalıkların tedavi sürecinde etkin olarak kullanılır. Ayvanın ve yapraklarının içerisinde yer alan C vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, provitamin A, kalsiyum, magnezyum, bakır, sodyum, çinko, manganez, demir, klor ve kükürt vücudun temel ihtiyaçlarını karşılar. Oldukça eski zamanlardan beri doğal bir şifa kaynağı olarak tüketilen ayva çayı, günümüzde de aynı amaç ile tüketilir. Ayva çayının faydaları genel olarak şu şekilde sıralanabilir;
- Ayva çayı düzenli bir şekilde tüketildiğinde sindirim sistemini destekler
- Bağışıklığı arttırır
- Viral hastalıklara karşı koruma sağlar
- Psikolojik olarak kişinin rahatlamasına yardımcı olur
Ayva Çayı Nasıl Tüketilir?
Özellikle soğuk algınlığı, grip ve nezle hastalıklarının en bulaşıcı olduğu aylarda tüketimi tercih edilen ayva çayı, sadece ayva ve ayvanın yaprakları ile hazırlanmaktadır. Ayva çayı, sıcak ya da soğuk bir şekilde tüketilebilir. Bu durum tamamen kişilerin damak tadına bağlı olarak değişiklik gösterir. Aynı zamanda dileyenler bu çayın içerisine aromatik bir tat katması için limon, ıhlamur, tarçın ve zencefilde ekleyebilir. Ayva çayı tüketirken çayın ilk olarak dinlendirilmesi gerekir. Doğal bir şifa kaynağı olan ayva çayının yapımı şu şekilde gerçekleştirilmelidir;
- İlk olarak ayvaların güzel bir şekilde yıkanması gerekir
- Ardından ayvalar kabukları ile birlikte dilimlenir
- Demleme sırasında ayvalar, çekirdekleri ile birlikte kullanabilir
- Ayvaların üzerine yaprakları ilave edilebileceği gibi bu işlem sadece ayva yaprakları kullanılarak da yapılabilir
- Kaynar su ile demlenen ayva yaprakları ve dilimleri beş dakika boyunca demlenmesi için bırakılır
- Ardından yapraklar ve ayva dilimleri süzülür, meyvenin suyu bir fincana aktarılır
- Hazırlanan ayva çayı, soğuk ya da sıcak bir şekilde, günce maksimum iki fincan ile sınırlı olarak tüketilebilir
Ayva Çayı Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Ayva çayı yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Ayva çayı demlerken dikkat edilmesi gereken unsurların başında, tercih edilecek olan ayvanın taze olması yer alır. Aynı zamanda bu meyvenin çay formuna getirilmeden önce dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Ayvanın üzerinde yer alan tüyler, alerjik bünyelere sahip kişilerde yan etkilere neden olabilir. O nedenle meyvenin güzelce temizlenmesi oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra ayva çayı yaparken orta seviyede ateşin tercih edilmesi gerekir. İki adet orta boy ayva ile yapılacak olan çay için bir litre su kullanılmalıdır. Aynı zamanda ayvanın yapraklarından çay demlenecek ise bu kez yirmi adet kurutulmuş ayva yaprağı için bir litre su kullanılması gerekir. Ayva çayını hazırladıktan sonra ise hemen tüketilmemesi gerekir. Ortalama olarak üç ila beş dakikalık bir süre boyunca çayın dinlenmesinin beklenmesi gerekir. Ayva çayının tadını sevmeyen kişiler ise bu çaya bal ilave ederek çayın tadını kendi damak zevkine göre ayarlayabilir.
Ayva çayı zararları var mı?
Ayva çayının faydaları olduğu gibi fazla tüketimi yüzünden zararları da olabilir. Genel olarak bakıldığında fazla tüketilen tüm yiyecek ve içecekler insan sağlığı için zararlıdır. Vücut sistemleri için gerekli olan günlük vitamin ve minerallerin yetersiz kalması nasıl vücut sistemlerinin bozulmasına neden oluyor ise bu vitamin ve minerallerin fazla olması da yine vücudun çalışma sistemini olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı durum tüketilen yiyecek ve içecekler için de geçerlidir. Nitekim tüketilen her besin ögesi ile vücuda vitamin ve mineral takviyesi yapılmaktadır. Ayva çayının faydaları gibi zararları da şu şekilde sıralanabilir;
- Alerjik bünyelere sahip olan kişilerin cilt yüzeyinde kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen ya da anafilaksi semptomları meydana gelebilir
- Bazı kişilerin ayva çayı tüketmesi mide sorunlarına neden olabilir. Bunlar arasında mide yanması, mide ekşimesi, gaz, şişkinlik ve bulantı yer alır
- Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler ayva çayı tüketirse, bu çay ilaç ile etkileşime girebilir ve kanın pıhtılaşma sürecini değiştirebilir. Bu da kişinin hayatının ciddi derecede riske girmesine neden olur
- Hamilelik döneminde olan kadınlar ile emzirme döneminde olan kadınların da ayva çayı tüketirken dikkatli olması gerekir. Bu süreçte kadınların doktorlarına danışarak bu çayı tüketmesi tavsiye edilir. Bunun nedeni ise kadınların bu dönemlerinde ayva çayının bebeklere herhangi bir yan etkisinin olup olmadığının bilinmemesidir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 22 Ekim 2024
Yayınlanma Tarihi: 8 Temmuz 2024