Avokado, defnegiller familyasına ait bir meyve olarak son zamanların en popüler meyveleri arasında yer alır. Lif kaynağı olarak görülen avokado, karbonhidrattan daha fazla iyi türde yağ içerir. Bu sebeple diyabet, kalp hastalıkları, kolesterole karşı avokadonun faydaları bulunur. Avokado, nötr tadından dolayı salatlarda, soslarda, sandviç ve yemeklerde sağlıkla tüketilebilir.
Avokado Besin Değeri Nedir?
Avokado, C, E, K ve B6, B2, B3, B5 vitaminlerinin yanı sıra folat, magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Ayrıca luteinin, beta karoten ve omega-3 yağ asitleri içermektedir. Avokado, bir kişiye yardımcı olabilecek yüksek düzeyde sağlıklı, faydalı yağlar içermektedir. Yaklaşık yarım (100 gr) avokadoda şunları içermektedir:
- 160 kalori
- 14.7 gr yağ
- 8.5 gr karbonhidrat
- 6.7 gr lif
- 1 gr'dan az şeker
Yağ vücuttaki her bir hücre için gerekmektedir. Sağlıklı yağlar yemek cilt sağlığını destekler, yağda çözünen vitaminlerin, minerallerin ve diğer besin maddelerinin emilimini artırmaktadır.
Avokado Faydaları Nelerdir?
Avokado, kardiyovasküler hastalıklara karşı korur, iştahı düzenler, kolesterolü düşürür ve oksidatif hasara karşı bağışıklığı destekler. Sindirim sağlığını da iyi gelen avokado, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir.
Avokadonun faydaları genel olarak şunlardır:
- Yaşlanma karşıtı etki gösterir
- Gözde sarı nokta riskini azaltır
- Kemikleri güçlendirir
- Kolesterol seviyesini dengeler
- Kalp-damar sağlığını korur
- Depresyon etkilerini azaltır
- Sindirimi iyileştirerek kabızlığı önler
- Osteoartrit semptomlarını azaltır
- Oksidatif hasarı azaltmaya yardımcı olur
- Enfeksiyona karşı korur
- Hamilelikte bebeğin sağlıklı gelişimine yardımcı olur
- Toksinlerin vücuttan atılımını kolaylaştırır
- Avokado vitamin ve mineral açısından zengindir
- İştahın düzenlenmesinde etkilidir
- Avokado beyin fonksiyonunu artırır
Avokadonun faydaları şunlardır:
Kolesterol seviyesini dengeler
Avokado tarafından sağlanan yağlar oleik asit (hayvansal ve bitkisel yağlarda doğal olarak bulunan bir yağ asidi) ve linoleik asit (omega-6 yağ asidi) içermektedir. Doymamış yağlar kolesterolü yönetmeye yardımcı olmak için dengeli bir diyetin parçası olarak önerilmektedir.
Kalp damar sağlığını destekler
Avokado, yüksek oranda yağ içermektedir. Bu yağ oranının yüzde 60'ı doymamış yağlardır, bu da araştırmaların kalp hastalığına karşı korunmaya ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda mükemmel bir potasyum, folat ve lif kaynağıdır ve bunların tümü kalp ve kalp-damar sistemine yarar sağlamaktadır.
Gözde sarı nokta riskini azaltarak göz sağlığını korur
Avokado, yukarıda belirtilen faydalarının yanı sıra, zengin bir koruyucu E vitamini kaynağı ve ayrıca gözleri sağlıklı tutmaya yardımcı olduğu düşünülen lutein ve zeaksantin gibi karotenlerdir. Böylelikle görme sorunlarının önüne geçerek sarı nokta riskinin azalmasını sağlar.
Kemikleri güçlendirir
Avokado içerisindeki önemli bir vitamin olan K vitamini kemik sağlığını destekler. Böylelikle yaşlanma döneminde sıklıkla görülen osteoporoz riskinin azalmasına yardımcı olur.
Depresyon etkilerini azaltabilir
Avokado içerisindeki Omega-3 yağ asitleri, kişinin ruh sağlığına etki ederek depresyona karşı etkili olur. Depresyondan uzak durmak isteyen kişilerin tercih edebileceği bir besin olan avokado, potasyum yönünden de zengindir. Potasyum vücutta düşük olduğu durumda zihin yorgunluğuna neden olabilir.
Sindirimi iyileştirerek kabızlığı önler
Avokado, sağlıklı bir sindirim sistemi için gerekli olan lif bakımından zengindir. Doğal lifli yiyecekler yemek kabızlığı önlemeye, sindirim sistemi sağlığını korumaya ve kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Vücuttan toksinleri atmaya yardım eder
Avokado, lif açısında zengin besinler arasında yer alır. Bu durum kişinin kilo vermesini kolaylaştıracağı gibi vücuttan toksinlerin atılmasına da yardımcı olur. Böylelikle kilo dengesinin sağlanmasını destekler.
Osteoartrit semptomlarını azaltabilir
Osteoartrit semptomlarının azalmasına yardımcı olan avokado, bunu içerisindeki saponin sayesinde gerçekleştirir. Saponin, güçlü antimikrobiyal etkileri bulunan bir madde olarak bilinir.
Enfeksiyona karşı korur
Avokado yapısından dolayı vücuda karşı antimikrobiyal etkiye sahiptir. Böylelikle bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
Oksidatif hasarı azaltır
Bir avokadonun yarısı, iltihabı bastırmaya ve oksidatif hasara karşı korumaya yardımcı olan bir besin olan B6 için günlük ihtiyacınızın %15'ini karşılar. Yetersiz B6 alımı, bağışıklık fonksiyonunu olumsuz etkileyebilir ve hastalığa yatkınlığı artırabilir.
İştahın düzenlenmesinde etkilidir
Avokadonun kalori içeriği diğer meyve ve sebzelerden daha fazladır fakat avokadonun yağ ve lif içeriği iştah düzenlemeye yardımcı olarak tokluk hissine yol açar. Avokado içerisindeki bitki bazlı yağlar vücuda antioksidanlar sağlayarak kilo yönetiminde etkili olan iltihaplarla savaşır. Düzenli olarak avokado tüketmek, daha az kalori ile sağlıklı kilonun desteklenmesin etkilidir.
Avokado beyin fonksiyonunu geliştirir
Avokado, içeriğindeki beta karoten ve A vitamini sayesinde beyin fonksiyonlarının artmasına yardımcı olur. Bu mineral ve vitamin luteinin adı verilen fitokimyasal açısından önemlidir. Luteinin, beyni etkileyerek hafızaya iyi geldiği bilinir.
Hamilelikte bebeğin sağlıklı gelişimine yardım eder
Hamilelik sırasında tüketilen avokado içerisindeki folik asit sayesinde bebeğin gelişimini destekler. Doğum sonrasında ise anne sütünün artırılması için yine avokanın faydalarından yararlanılabilir.
Avokado vitamin ve mineral açısından zengindir
Avokado, besleyici, sağlıklı yağ ve lif kaynağıdır. Magnezyum, B6, C vitamini, E vitamini ve folat dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral içermektedir. Bir avokadonun yarısı potasyum için günlük ihtiyacın %10'unu karşılamaktadır. Avokado ayrıca C, B6 ve E vitamini de dahil olmak üzere bağışıklık sistemi sağlığı için gerekli olan besinleri sağlar.
Avokadonun Zararı Var mı?
Tüm gıdaların tüketimi gibi, aşırıya kaçmak istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Avokado yüksek yağ içeriği nedeniyle diyete çok fazla eklenirse istenmeyen kilo alımına neden olabilir. Avokado ayrıca kan sulanmasını etkileyebilecek K vitamini içermektedir. Kan sulandırıcı ilaçlar alan kişilerin K vitamini düzeylerini sabit tutmaları önemlidir. Bu nedenle, kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynayan K vitamini içeren besinleri çok fazla tüketmek faydalı olmayabilir.
Avokado Hakkında Sık Sorulan Sorular
Avokado nasıl yenir?
Avokado, dilimleyerek, salataya veya sandviçlere ekleme yapılarak tüketilebilir. Bir avokadonun ne kadar olgun olduğunu anlamak için üstüne hafifçe bastırılır. Kabuğu tamamen sıkıysa, avokadonun daha fazla olgunlaşması gerekebilir. Kabuğu yumuşak ve eziliyorsa avokado yenmeye hazır durumdadır. Avokado olgunlaşmasının ardından soyularak çıkartılı ve üzerine limon, tuz ve baharatlar eklenerek tüketilebilir. Aynı zamanda tatlılarda da avokadodan yararlanılabilir.
Avokado nasıl olgunlaşır?
Avokadoları oda sıcaklığında elma, muz ve şeftali gibi meyvelerin yanında ışık almayacak şekilde koymak olgunlaşmasını sağlar. Bunun yanında avokadoyu bir kese kağıdı içerisinde bekletmek de işe yaracaktır. Bu yöntemler sayesinde avokado ortalama 2 gün içerisinde yumuşayarak tüketilecek hale gelir.
Avokado nasıl saklanır?
Avokado, olgunlaşmasının ardından buzdolabına konularak saklanabilir. Olgunlaşmayan avokado ise yine buzdolabında 2-3 gün içerisinde tüketilmek şartıyla tutulabilir.
Avokado nerede yetişir?
Avokado, Meksika'nın dağlık alanlarından başlayarak Pasifik sahilleri boyunca geniş coğrafi alana yayılan bir bölgede yetişir. Avokado polimorfik bir ağaç türünde yetişen bir besindir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 11 Temmuz 2024
Yayınlanma Tarihi: 1 Mart 2024