Yükleniyor

Alıç Nedir? Alıç Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Alıç Nedir? Alıç Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Alıç, beyaz veya pembe kokulu çiçekleri ve küçük koyu kırmızı meyveleri olan, gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Alıç bitkisinden elde edilen alıç meyvesi, kalp damar hastalıkları başta olmak üzere sinir sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde iyileştirici etkilerle birlikte, antioksidan kaynağı olduğu için serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırarak kanserin önlenebilmesi için vücuda destek olur. 

İçindekiler

Alıç Meyvesi Nedir?

Taze olarak aromatik ekşimsi tadı ile tercih edilebilen alıç güçlü antioksidan içeriğine sahip bir meyvedir. Dağlık, kayalık arazilerde sıklıkla yetişen meyve; halk arasında ‘yemişen’ ya da ‘barutan’ adlarıyla da biliniyor. İçeriğinde yer alan flavonoid bileşikleri ve potasyum deposu olması nedeniyle alıç sağlık açısından bir çok yarar barındırır.

İltihap giderici olan alıç meyvesi, yüksek veya düşük tansiyonu dengeleyip, kolesterolü düşürerek kalp rahatsızlıkları riskini azaltır, sindirim ve böbrek sorunlarına iyi gelip, cilt sağlığını iyileştirir. Alıç meyvesi kanser önleyici nitelik gösterebilen yüksek antioksidan içeriğine sahiptir ve aynı zamanda diyabete iyi gelir.

Alıç Meyvesinin Besin Değeri Nedir?

Antioksidan bileşikleri bakımından zengin alıç geçmiş dönemlerden bu yana içerdiği besin değeri ile alternatif tıpta da yer verilen bir meyvedir. İçeriğinde yüksek miktarda potasyum barındırır.

  • Alıç meyvesi kalori değeri ise 100 gramda yaklaşık olarak 95 kcal’dir.
  • Taze olarak tüketildiğinde 100 gram meyvede 187 miligram potasyum bulunur.
  • Yoğun lif içeriğiyle bağırsak sağlığı için faydalı alıç meyvesinin aynı miktarında 0.50 gr da lif yer alır.

Alıç Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Antioksidan olan flavonoidler içeren alıç meyvesi, kan damarlarını genişletmeye, kan akışını iyileştirmeye ve kan damarlarını hasardan korumaya yardımcı olarak kalp ve damar sağlığını destekler. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu serbest radikallerin vereceği zararlardan korur, diyabet ve astım gibi kronik hastalık riskini azaltır ve enfeksiyonu önler.

Alıç meyvesinin faydaları genel olarak şunlardır:

  • Alıç serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırır
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Enfeksiyonu önler
  • Diyabet ve astım gibi kronik inflamasyonlara karşı vücudu savunur
  • Böbrek taş oluşumunu önleyebilir
  • Sinir sistemi üzerindeki yatıştırıcı etkisi ile sakinleştirir 
  • Beyin fonksiyonlarını ve hafızayı güçlendirir
  • Erken yaşlanma belirtilerini ve ciltte oluşan deformasyonu önler
  • Kanser gibi hastalıkların oluşumunu engellemeye yardımcıdır

Alıç Meyvesinin Kalp Sağlığına Faydaları Nelerdir?

  • Alıç meyvesi kan damarlarını gevşeterek tansiyonu dengeleyebildiği için kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur.
  • Kalp ritim bozukluğu, damar sertliği, çarpıntı gibi şikayetler için iyileştirici etkisi vardır. Kalp yetmezliği durumlarında oluşabilen göğüs ağrıları için  alıç meyvesinin faydalarını görmek mümkündür.
  • Damarları genişletici etkisiyle kan dolaşımının düzene girmesine yardımcıdır. Bu etkisinden yararlanmak için taze ya da çay olarak 3 haftalık düzenli kullanım gerekir.
  • Damarlarda plak oluşumuna neden olabilen trigliserid ve kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcıdır. İçeriğinde bulunan bileşikler ile damar sağlığının korunması noktasında iyileştirici etkisini gösterir.

Alıç Meyvesinin Sindirim Sistemine Faydaları Nelerdir?

Alıç meyvesi, lifli yapısı sayesinde kabızlığı önleyici etkisiyle sindirime yardımcı olur. çeriğinde bulunan çeşitli bileşikler özellikle yağlı gıdaların sindiriminde gerek duyulan enzimlerin salgılanmasını arttırmaya destek olur. Ağır yemeklerden sonra taze hazırlanan bir fincan alıç çayı ile sindirimi rahatlatmaya yardımcı olabilirsiniz.

Alıç meyvesinin tazesi ya da kuru meyveden çayı bağırsak sağlığının iyileştirilmesi için de tüketilebilir. Bağırsakların sağlığı için gerekli bakteri oluşumunu destekleyen probiyotik içeriğine sahiptir. Bu özelliği ile alıç meyvesi bağırsak enfeksiyonlarında da etkisini gösterir.

Sindirim sistemindeki faydaları ise sadece bağırsak sağlığı ile sınırlı değildir. Mide bulantısının giderilmesi için de alıç meyvesinin faydalarından yararlanılabilir. 

Alıç Çayı Nasıl Yapılır?

Alıç meyvesinin tazesi sadece sonbahar aylarında bulunur. Şifa dağıtan meyvenin faydalarından yıl boyu yararlanabilmek için kurusundan hazırlanan çay tüketilebilir. Alıç çayının hazırlanmasında kuru meyvesi yanında yapraklarından da yararlanılabilir.

Kuru meyvesinden çay hazırlarken önce kaynar suda haşlanır. Yaklaşık 10 dakikalık bekleme süresinin sonunda süzülerek içime hazır hale gelir. Kurutulmuş meyvelerine ilave olarak alıcın yaprakları ve çiçeği de çay hazırlanırken kullanılabilir. Ancak kurutulmuş alıç çiçeğinden çay hazırlarken kaynatma yerine bitki çayı demliği ile demlenmesi doğru olur. Bir tatlı kaşığı kadar kurutulmuş alıç çiçeğini bitki çayı demliğine alarak üzerine bir bardak kaynamış su ilave edilir. Bu yöntemle çay demlerken 5 ile 6 dakika bekleme süresi yeterlidir. Şifa deposu alıç meyvesi kurusundan hazırlanan çay isteğe bağlı olarak bir tatlı kaşığı bal ilavesiyle de tüketilebilir. Ancak şeker hastalarının sade olarak tüketmesi doğru olur. Kullanım ihtiyacına uygun olarak öğün aralarında da içilebilir. Sakinleştirici ve sinirleri yatıştırıcı etkisinden yararlanmak için gece yatmadan önce de tüketilebilir.

Alıç Meyvesinin Zararları Nelerdir?

Kalp damar, sindirim sistemi başta olmak üzere sinir sistemi üzerinde de iyileştirici etkileri bulunan alıç meyvesi zararlı değildir. Ancak bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu durumda olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kalp tansiyon ilacı ve diğer ilaçlarla birlikte tüketilmesi durumunda doktora danışarak kullanımı uygun olur. Ayrıca besin alerjisi olan kişilerde de kullanımına dikkat edilmelidir. Meyve alerjisi mide bulantısı, baş dönmesi gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde ise tüketim öncesi mutlaka uzman doktora danışılması gerekir.

Alıç Meyvesi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Alıç nasıl tüketilir?

Alıç meyvesinin hasat dönemi kısa olması nedeniyle, tüm yıl boyunca zengin besin değerinden faydalanmak için marmelat ve reçel olarak da hazırlanıp tüketebilir. Alıç sirkesine salatalarda sindirimi rahatlatmak ve kolaylaştırıcı etkileri ile sağlıklı bir ürün olarak yer verilebilir.

Hamilelikte alıç tüketilir mi?

Hamilelik ve emzirme dönemlerinde ise tüketim öncesi mutlaka uzman doktora danışılması gerekir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 7 Kasım 2024

Yayınlanma Tarihi: 19 Mart 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al