Frambuaz olarak da bilinen ahududu meyvesi, gülgiller familyasına ait bir bitki türünün yenilenebilir meyvesidir. Siyah, mor ve altın rengi olmak üzere birçok ahududu türü vardır ancak en yaygın olarak tüketilen tür kırmızı ahudududur. Ekşimsi bir alt tona sahip olan ahududu meyvesinin tatlı bir lezzeti vardır. Potasyum içeriği sebebiyle kan basıncını düşürmeye yardımcı olan ahududu böylelikle kalp sağlığını destekler, bağışıklık sistemini destekler, göz sağlığına iyi gelir, cildi besler, kan şekerini kontrol ederek diyabete karşı güçlü bir meyvedir.
Ahududu (Frambuaz) Nedir?
Ahududu (frambuaz), gülgiller ailesinin rubus cinsindeki birkaç bitki türünün çok sayıda küçük çekirdeklere sahip yenilebilir meyvesidir. En yaygın olarak tüketilen ahududu türü ise kırmızı ahudududur.
Düşük kalorili bir meyve olan ahududu diğer ismiyle frambuazdır. Ahududu meyvesi düşük kalorili olmasına rağmen vitamin ve mineral bakımından zengin bir meyvedir. Bu da birçok sağlık faydasını beraberinde getirir. C vitamini, lif ve protein bakımından güçlü bir meyve türü olan ahududu lezzet açısından ekşi olmakla birlikte tatlı bir tada da sahiptir.
Antioksidan yapısıyla bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olan ahududu aynı zamanda potasyum yapısıyla kan basıncını düşürür, kalp sağlığını destekler, göz sağlığına iyi gelir, cildi besler, lifli içeriğiyle sağlıklı bir sindirime katkı sağlar, kan şekerini kontrol ederek diyabet riskini azaltabileceği gibi diyabetli kişilerin de tüketebileceği bir meyvedir.
Yaygın olarak meyve şeklinde tüketilen ahududu ayrıca salatalara veya smoothilere de eklenebilir.
Ahududu (Frambuaz) Meyvesinin Besin Değeri
Diğer adı frambuaz olan ahududu, düşük kalorisine rağmen yüksek besin değeriyle öne çıkar. Düşük kalorili bir meyve olan ahududu aynı zamanda güçlü antioksidan özelliğiyle önemli faydalar sunar. Bunun dışında ahududu vitamin ve mineral bakımından da zengin bir meyvedir.
1 fincan taze kırmızı ahududunun besin değeri şu şekildedir:
- Kalori: 64
- Protein: 1 gram
- Yağ: 1 gramdan az
- Karbonhidratlar: 14 gram
- Lif: 8 gram
- Şeker: 5 gram
Ayrıca ahududu meyvesinde bulunan vitamin mineraller şöyledir:
Ahududu (Frambuaz) Faydaları Nelerdir?
Ahududu (frambuaz), antioksidan yapısıyla bağışıklığı güçlendirir, potasyum içeriğiyle kan basıncını düşürerek kalp sağlığını destekler, sağlıklı sindirime katkı sağlar, göz sağlığına iyi gelir, cildi besler ve kan şekerini kontrol eder.
Ahududu meyvesinin faydaları genel olarak şunları içerir:
- Ahududu bağışıklığı güçlendirir
- Potasyum içeriğiyle kan basıncını düşürüp kalp sağlığını destekler
- Diğer adı frambuaz olup sağlıklı sindirime katkı sağlar
- Göz sağlığına iyi gelir
- Ahududu aynı zamanda cildi besler
- Kan şekerini kontrol eder
- Kilo yönetimine yardımcı olur
- Antienflamatuar etkisiyle iltihap giderir
- Kemik sağlığını korur
- Şeker oranı düşüktür, vitamin-mineral zenginidir
- Kanser hücrelerine karşı mücadele edebilir
Ahududu bağışıklığı güçlendirir
Antioksidan içeren meyveler arasında yer alan ahududu aynı zamanda frambuaz olarak da ifade edilir. Bu antioksidan yapısının sayesinde ahududunun bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vardır.
Potasyum içeriğiyle kan basıncını düşürüp kalp sağlığını destekler
Ahududunun içindeki potasyum içeriği yüksek kan basıncını düşürücü özellik göstererek böylelikle kalp sağlığını destekler ve kalp hastalıkları riskini azaltabilir.
Sağlıklı sindirime katkı sağlar
Lifli bir meyve olan ahududu bu vesileyle sağlıklı bir sindirim sistemine katkı sağlar. Sağlıklı sindirim sistemi de mide hastalıkları riskinin düşmesi anlamını taşır.
Göz sağlığına iyi gelir
Ahududu veya frambuaz, zararlı mavi ışık ışınlarını filtreleyen antioksidanlardan olan zeaksantin içerir. Bu da göz sağlığını korumada rol oynayabilir.
Ahududu aynı zamanda cildi besler
Ahududu, cildin yakşalık %75'ini oluşturan bir protein olan kolajen üretimi için hayati önem taşıyan C vitamini içerir.
Kan şekerini kontrol eder
Ahududunun içindeki yüksek lif ve tanen içeriği kan şekeri seviyelerini düzenlemek yardımcı olabilir. Bu da diyabet riski taşıyan kişilerde diyabet hastalığı riskini azaltabilir.
Kilo yönetimine yardımcı olur
Ahududu meyvesi düşük kalorili ve az şeker oranına sahip bir meyvedir. Bu da tüketiminin kilo yönetimine katkı sağlayacağı yönünde bir sonuç ortaya koyabilir. Yapılan bilimsel çalışmalar da ahududu meyvesinin kilo yönetimi yaptığı noktasına etkili sonuçlar vermektedir.
Antienflamatuar etkisiyle iltihap gidericidir
Ahududu veya diğer adıyla frambuaz, antioksidan içeren meyvelerden biridir ve bu özelliği onu iltihap giderici bir meyve yapar.
Kemik sağlığını korur
K vitamini içeren ahududu kemiklerin güçlenmesini sağlayarak kemikleri korur.
Şeker oranı düşüktür, vitamin-mineral zenginidir
Şeker oranı düşük bir meyve olan ahududu aynı zamanda B vitamini, C vitamini, D vitamini ve E vitamini açısından zengin bir meyvedir ve insan sağlığı için birçok fayda içerir.
Kanser hücrelerine karşı mücadele edebilir
Ahududu, antioksidan özelliğiyle kansere karşı hücreleri koruyabildiği gibi kanser hücrelerinin iyileşmesi noktasında da olumlu etkiler sağlayabilir. Özellikle kolon, meme ve karaciğer kanseri gibi kanser türleriyle savaşabilecek faydalı bileşikler içerir ancak bu konuda daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç vardır.
Ahududu (Frambuaz) Nasıl Tüketilmelidir?
Taze ahududu, satın alındıktan sonra bir iki gün içinde tüketilmelidir çünkü raf ömrü kısa olan bir meyvedir. Tüketim yolları açısından da taze olarak tüketildiği gibi ahududu reçeli olarak da tüketilebilir. Ayrıca salatalara, tatlılara ve smoothieeler’in içine de ahududu eklenebilir.
Ahududu (Frambuaz) Meyvesinin Sağlık Riskleri Var mı?
Ahududu genel olarak faydalı ve güvenli bir meyvedir. Ancak birçok meyvede olduğu gibi meyvenin içinde zehirli bakteriler bulunabilir. Bu da meyvenin tüketimi sonrası gıda zehirlenmesine yol açabilir. Gıda zehirlenmesiyle birlikte de mide bulantısı, kusma, ishal ve ateş görülebilir. Gıda zehirlenmemesi yaşanmaması için taze ahududuların iyice yıkanması gerekir.
Ahududu (Frambuaz) Hakkında Sık Sorulan Sorular
Ahududu hangi hastalıklara iyi gelir?
Ahududu kalp hastalıkları riskini azaltır, kan basıncını düşürür, bağışıklığı güçlendirir, kemikleri korur, cildi besler, göz sağlığına iyi gelir, kan şekerini kontrol eder ve kanser hücreleriyle mücadele edebilir.
Ahududu ve frambuaz aynı şey mi?
Ahududu ve frambuaz aynı meyvedir. Ahududu olarak telaffuz edildiği gibi frambuaz şeklinde de ifade edilebilir.
Ahududu hangi mevsimde yetişir?
Ahududu (frambuaz) genellikle Haziran'dan Ağustos'a kadar olgunlaşırken, daha soğuk bölgelerde bu durum Temmuz'dan Eylül'e kadar sürebilir. Birçok farklı ahududu türü vardır ve her biri farklı bir zamanda olgunlaşmasıyla bilinir.
Ahududu Türkiye’de hangi bölgede yetişir?
Ahududu meyvesi ülkemizde Ege bölgesinde ve Kuzey bölgelerde daha sık yetişir. Bu meyvenin en önemli özelliği ise nemli bölgeleri sevmesidir.
Ahududu çeşitleri nelerdir?
Kırmızı ahududu en yaygın tüketilen ahududu çeşididir ancak siyah ahududu, altın ahududu, mor ahududu, beyaz ahududu ve yakut ahududu da çeşitler arasındadır.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 17 Ocak 2025
Yayınlanma Tarihi: 17 Ocak 2025